Een spoorlijn bij de haven van Rason in Noord-Korea AFP

Noord-Korea heeft goederen naar Syrië gestuurd die gebruikt kunnen worden bij het maken van chemische wapens. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties in een uitgelekt rapport waar Amerikaanse media over schrijven.

De VN deed jarenlang onderzoek naar de wapenhandel vanuit Pyongyang. De onderzoekers zijn op veertig tot nu toe onbekende leveringen aan Syrië gestuit.

Het zou gaan om ballistische raketten, maar ook om corrosiebestendige kleppen, thermometers en zuurbestendige tegels. Die tegels zouden kunnen worden gebruikt voor de bouw van een fabriek waar chemische wapens worden geproduceerd.

Sancties

Noord-Korea zou ook raketsystemen hebben geleverd aan Myanmar. Het is al langer bekend dat het Noord-Koreaanse regime geld verdient aan de verkoop van wapens. Het land gaat gebukt onder verschillende internationale sancties, maar die worden veel ontweken.

Noord-Korea verdient met de illegale handel van militaire goederen naar verluidt meer dan 200 miljoen dollar per jaar. De Amerikaanse president Trump wil bedrijven die handelen met Noord-Korea en hun schepen hard gaan aanpakken.

STER reclame