De Nederlandse paralympische ploeg
NOS SportAangepast

En nu de Paralympische Spelen; TeamNL wil minstens vijf medailles

Nu de Olympische Spelen voorbij zijn, kan Pyeongchang zich opmaken voor de start van de Paralympische Spelen (9-18 maart). Maar niet alleen Pyeongchang, ook Esther Vergeer. De voormalig rolstoeltennisster debuteert als chef de mission van TeamNL.

Ze was te gast bij Langs de Lijn En Omstreken en maakte in het radioprogramma de doelstelling van Nederland bekend. "Minimaal vijf medailles, welke kleur maakt niet uit. Als we dat niet halen, moeten we gaan kijken naar de ontwikkeling."

Kansen op medailles

TeamNL bestaat uit negen sporters, een record voor de Paralympische Winterspelen. "De kwaliteit van de atleten is omhoog gegaan, de kansen op medailles dus ook", laat Vergeer weten.

De bekendste deelnemer is snowboardster Bibian Mentel. De kampioen van Sotsji wordt vergezeld door medesnowboarders Renske van Beek, Lisa Bunschoten en Chris Vos en skiërs Linda van Impelen, Anna Jochemsen, Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Jeffrey Stuut.

"We hebben nog nooit een medaille gehaald bij het skiën, maar ik denk dat dat deze Spelen zeker gaat gebeuren. De kans op een medaille in het snowboarden is wellicht nog wat groter", aldus Vergeer.

Esther Vergeer debuteert als chef de mission

De voormalig rolstoeltennisster - goed voor zeven paralympische titels - was in Rio de Janeiro assistent van de vorige chef de mission, André Cats. Die vertrok naar de zwembond en dus was er een vacature.

"Toen heb ik mijn vinger opgestoken. Het lijkt me te gek om te doen", zegt Vergeer. Van haar wintersportervaring moet ze het echter niet hebben. "Ik ben drie keer op skivakantie geweest..."

Wat brengt ze dan wel met zich mee? "Ik weet wat een sporter nodig heeft. Faciliteiten en voorzieningen regelen, dat is mijn taak. Mijn ervaringen als sporter kunnen van waarde zijn. Hoe ze bijvoorbeeld met alle media-aandacht en druk kunnen omgaan."

Organisatorisch weet Vergeer ook wat er bij een groot evenement komt kijken: ze is toernooidirecteur van het ABN Amro-rolstoeltennistoernooi. Wat verwacht ze als chef de mission precies te gaan doen in Pyeongchang?

"Als alles goed geregeld is - en daar lijkt het wel op in Pyeongchang - heb je heel weinig te doen", vertelt Vergeer. "Vergaderingen bijwonen, netwerken met alle chef de missions, sport kijken, transport regelen."

Vlaggendrager

En bekendmaken wie de vlag gaat dragen voor Nederland. "Dat doen we volgende week op 8 maart, daags voor de openingsceremonie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl