NOS SportAangepast

Eerste rondje voor Verstappen in 'rijdend lab'

Eerste rondje voor Verstappen in 'rijdend lab'

De eerste meters in de RB14 zitten erop voor Max Verstappen. Bij de testdagen in een koud Barcelona kwam de Nederlander dinsdagochtend op de baan om te kijken hoe de nieuwe auto van Red Bull Racing presteert. Voorlopig nog zonder succes, want na één ronde bleef hij binnen vanwege problemen met de brandstoftoevoer.

Een dag eerder was teamgenoot Daniel Ricciardo al gematigd positief over de nieuwe bolide, die het gapende gat met Mercedes en Ferrari dit jaar moet gaan dichten. Maar er is ook scepsis bij het team van Verstappen. Die is ingegeven door de wintertesten in het verleden waarin de Red Bull vaak niet goed voor de dag kwam.

"Op papier kennen ze de auto van haver tot gort", aldus NOS-verslaggever Louis Dekker, die in Spanje de verrichtingen van Verstappen en co op de voet volgt. "Maar de datastroom die ontstaat wanneer de auto gaat rijden, daar zit Red Bull op te wachten. Het is een groot rijdend laboratorium."

Mede daarom reed Verstappen zijn eerste ronde met een groot hekwerk op zijn auto rond om de luchtstromen rondom de bolide te meten.

WK luikjes dichtdoen

Wat Red Bull opsteekt van de kilometers van Verstappen wordt pas later duidelijk, wanneer de grote hoeveelheden data zijn uitgelezen in Barcelona en in het hoofdkantoor in Milton Keynes.

Het zijn allemaal gegevens die voor de concurrentie onbekend blijven. Waar de andere teams wel wat van kunnen leren, is het uiterlijk van de auto's. Maar ook dat is nog niet zo eenvoudig, aangezien de teams er een spelletje van maken om ook op dat vlak zo min mogelijk prijs te geven.

"Wanneer Verstappen de pitsstraat inrijdt, lijkt het wel op het WK luikjes dichtdoen", zegt Dekker. "De teams, die her en der 'spionnen' hebben rondlopen willen zoveel mogelijk van elkaar weten en zien. Maar bij Red Bull wisten ze niet hoe snel ze de RB14 naar binnen moesten rollen, waarna de deur gauw dichtging."

Max Verstappen in actie in Barcelona

Mobiel kantoor

De omstandigheden in Barcelona, waar het nat en vooral erg koud is, werken vooralsnog niet bepaald mee bij het testen. "Liever hadden ze in Abu Dhabi gezeten want met deze temperaturen zijn een hoop dingen niet te testen."

Maar het is voor Verstappen ook vooral een kwestie van vertrouwen krijgen en heel blijven. Zeker omdat motorleverancier Renault heeft aangegeven de eerste races in te zetten op betrouwbaarheid in plaats van op snelheid.

"Daarom is het ook belangrijker dat Verstappen straks opgewekt en met veel rondjes achter zijn naam uit zijn mobiele kantoor stapt dan dat hij hier de snelste tijd neerzet", aldus Dekker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl