Michy Batshuayi heeft zijn bedenkingen tijdens het thuisduel in de Europa League met Atalanta Bergamo Pro Shots

Atalanta Bergamo hangt een flinke straf boven het hoofd. De Europese voetbalbond UEFA heeft de club van Marten de Roon en Hans Hateboer in staat van beschuldiging gesteld vanwege racistische uitlatingen door de aanhang bij het Europa League-duel met Borussia Dortmund.

De aanhang zou apengeluiden hebben gemaakt richting Dortmund-spits Michy Batshuayi. De Belgische aanvaller stelde het gedrag van de fans direct na het duel vorige week donderdag in Reggio Emilia via Twitter al aan de kaak.

Batshuayi, die in de winterstop op huurbasis overkwam van Chelsea, tekende in het eerste duel met Atalanta in blessuretijd voor de 3-2 en daarmee de zege van de Duitsers. Atalanta moest de return - die gespeeld werd in het stadion van Sassuolo - winnen, maar kwam niet verder dan 1-1. Borussia Dortmund plaatste zich daardoor voor de laatste zestien.

Voorzitter Antonio Percassi van Atalanta bood direct na de wedstrijd zijn excuses aan in gesprek met de Italiaanse televisie. "Eerlijk gezegd heb ik de geluiden zelf niet gehoord, maar het is natuurlijk heel verdrietig als dit echt is gebeurd", verklaarde Percassi nadat hij geconfronteerd werd met de tweet van de Dortmund-aanvaller. "Batshuayi verdient excuses, want dit mag natuurlijk nooit gebeuren."

Niet voor het eerst

Ondanks de spijtbetuiging buigt de tuchtcommissie van de UEFA zich nu over een straf voor Atalanta. Ook het gooien van vuurwerk en andere voorwerpen maakt deel uit van de aanklacht.

Eerder dit seizoen moest de club vanwege een vergelijkbaar vergrijp al eens een wedstrijd spelen in de Serie A voor een lege tribune: op de Curva Nord Pisani, waar de harde kern van Atalanta zich verzamelt, werd de aanhang niet toegelaten. Aanleiding was toen de racistische bejegening van Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly.

In een verder verleden werd de club al eens gestraft voor het gooien van bananen richting onder anderen Mario Balotelli in het competitieduel met AC Milan in november 2014.

Tevreden

Gezien de uitspraken van de UEFA in vergelijkbare zaken, moet Atalanta rekening houden met een forse boete en een duel zonder (een gedeelte van het) publiek.

Voor Batshuayi lijkt de kous af na de aanklacht door de UEFA. Dat valt af te lezen uit zijn reactie op Twitter.

Op 22 maart doet de UEFA uitspraak.

STER reclame