EPA

Lokale medewerkers van de VN en internationale hulporganisaties hebben in Syrië vrouwen seksueel uitgebuit in ruil voor noodhulp. Dat hebben hulpverleners aan de BBC laten weten.

Het gaat om mannen die namens internationale organisaties hulpgoederen afleveren. Drie jaar geleden zou al zijn gewaarschuwd voor het misbruik, en uit een nieuw VN-rapport blijkt dat het misbruik nog niet is gestopt.

Trouwen in ruil voor voedsel

In het rapport staan voorbeelden van Syrische vrouwen en meisjes die korte tijd met hulpverleners moesten trouwen om voedsel te krijgen in ruil voor seks. Ook voor allerlei andere zaken, zoals het krijgen van een lift, moesten seksuele handelingen worden verricht.

De hulpverleners die het misbruik bij de BBC meldden, zeggen dat het misbruik zo wijdverspreid is dat sommige Syrische vrouwen weigeren naar centra te gaan waar noodhulp wordt uitgedeeld. Ze zijn bang dat ze in ruil voor voedsel hun lichaam moeten aanbieden. Volgens een hulpverlener knijpen de organisaties een oogje dicht, omdat het inzetten van lokale hulpverleners de enige manier is om mensen in gevaarlijke delen van Syrië hulp te bieden.

De VN laat in een reactie aan de BBC weten een zerotolerancebeleid te hebben ten aanzien van misbruik. De organisatie zegt niet op de hoogte te zijn van misbruik door medewerkers van andere hulporganisaties.

Het Internationale Rode Kruis, een van de organisaties die hulpgoederen in het gebied leveren, zegt "zeer bezorgd" te zijn over de berichten. De organisatie is niet bekend met de misstanden, maar noemt dergelijk gedrag "het verloochenen van de mensen die we willen helpen".

Misbruik bij hulporganisaties

Internationale hulporganisaties liggen al onder vuur vanwege misbruik en ander seksueel overschrijdend gedrag bij onder meer Oxfam en Artsen zonder Grenzen. Oxfam raakte in opspraak vanwege seksfeesten met mogelijk minderjarige prostituees in Haïti, na de verwoestende aardbeving in 2010.

Bij Artsen zonder Grenzen waren vorig jaar wereldwijd 24 gevallen van misbruik of ander seksueel wangedrag. Het gaat volgens de hulporganisatie uitsluitend om ongewenst seksueel gedrag tussen medewerkers onderling.

STER reclame