Oud-president Park Geun-hye
NOS NieuwsAangepast

Dertig jaar cel geëist tegen Zuid-Koreaanse oud-president Park

Tegen de Zuid-Koreaanse oud-president Park is dertig jaar gevangenisstraf geëist. De 66-jarige Park wordt verdacht van onder meer corruptie, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen.

Ze werd een jaar geleden gearresteerd nadat het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof haar presidentiële onschendbaarheid had opgeheven. Eind 2016 besloot het parlement al dat ze uit haar functie moest worden gezet.

Park Geun-hye zou geheime informatie hebben doorgespeeld aan een vriendin, die inmiddels is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. De vriendin zou zich hebben bemoeid met de aanstelling van ministers en haar vriendschap met Park hebben misbruikt om bedrijven geld af te troggelen.

Samsung

Zo zou elektronicaconcern Samsung in ruil voor politieke steun tientallen miljoenen euro's hebben betaald aan enkele stichtingen waar toenmalig president Park nauwe banden mee had. De oud-president houdt vol dat ze niets fout heeft gedaan. De topman van Samsung werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor omkoping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl