Toon van Helfteren, bondscoach van de basketballers

Basketballers verliezen WK-kwalificatieduel in Kroatië

De Nederlandse basketballers hebben in de kwalificatiereeks voor het WK van 2019 in China hun derde nederlaag geleden. Kroatië was in Zadar met 82-78 te sterk.

In Zadar sprong Nederland aanvankelijk slordig met de kansen om, terwijl het de Kroaten alle ruimte bood om te scoren. Bij 40-26 zag het er hopeloos uit.

In een prima derde kwart knokte Oranje zich langszij, maar in het vierde kwart was Kroatië weer bij de les. Drie minuten voor tijd was het duel beslist.

Oranje was de kwalificatie begonnen met een 68-61 thuiszege op de Kroaten, maar dat bleek al snel niet zo heel verrassend; de olympische kwartfinalist van 2016 verloor ook van Italië en Roemenië.

Derde plaats

Nederland staat nog derde in groep D met een nipte voorsprong op Kroatië dankzij een beter onderling resultaat. Italië gaat aan de leiding. De Italianen wonnen met ruime cijfers van Roemenië: 101-50.