Burgemeester Pieter Broertjes
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Organisator herdenking Februaristaking weigert media

De organisatie van de herdenking van de Februaristaking in Hilversum heeft een aantal media-organisaties de toegang tot de herdenking geweigerd. De herdenking was vanmiddag. In een mail schrijft de organisatie dat vijf "niet-journalistieke propaganda-organisaties" niet welkom zijn. Burgemeester Pieter Broertjes is uit protest niet naar de bijeenkomst gegaan.

In de mail, die is ondertekend door de organisator van de herdenking, Arthur Graaff, staat dat PowNed, GeenStijl, WNL, De Dagelijkse Standaard en The Post Online niet mogen komen. "Hun werk zal uiteraard niet worden gefaciliteerd en onze ordedienst zal zoveel mogelijk evt. opnamen tegenhouden. Bij hinderlijk gedrag zal de politie, die aanwezig is, meteen worden ingeschakeld."

Screenshot van e-mail organisatie herdenking Februaristaking

Die mail schoot burgemeester Broertjes (PvdA) in het verkeerde keelgat. "Ik ben - uit protest- niet aanwezig tijdens de herdenking van de Februaristaking op de Kerkbrink in Hilversum. Dat de organisator een aantal redacties van de vrije pers toegang ontzegt is zeer verwerpelijk en tegen de geest van de februaristakers. Leve het vrije woord." De gemeente heeft zijn bericht op Twitter gedeeld.

In een aanvullende reactie zegt de burgemeester dat organisator Graaff hem er ooit op heeft gewezen dat de Februaristaking - een protest tegen het oppakken van Joden in Amsterdam - niet alleen in Amsterdam was, maar ook in omliggende steden, zoals Hilversum. Daarom werd de eerste herdenking samen met Graaff georganiseerd. De afgelopen jaren heeft Broertjes de organisatie zelf gedaan, zegt Broertjes.

"Dit jaar wilde ik het weer doen, maar hij claimde de oervader te zijn van de herdenking. Ik heb mijn handen er daarom vanaf getrokken. Er is niet samen te werken met de man. Toen hij vanmiddag ook nog die mail over de pers verstuurde, was ik er helemaal klaar mee."

Graaff zegt tegen NH Nieuws dat de vijf media geen pers genoemd mogen worden. "Dat soort journalistieke organisaties had je tijdens de bezetting in Nederland ook. Dat noemde je de gelijkgeschakelde pers. Pieter Broertjes kan blijkbaar dat onderscheid niet maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl