NOS NieuwsAangepast

Fractievoorzitters: handen af van Nederlands-Turkse Kamerleden

De fractievoorzitters van VVD, GroenLinks en SP hebben het in een gezamenlijke verklaring opgenomen voor hun Nederlands-Turkse fractiegenoten, die zijn aangevallen in de Turkse pers vanwege hun standpunt over de Armeense genocide.

"Wij staan vierkant achter hen", schrijven Dijkhoff, Klaver en Marijnissen. "In Nederland is iedereen vrij om voor zijn of haar eigen mening uit te komen."

Nadat de Tweede Kamer vorige week de Armeense genocide had erkend, werden de Kamerleden Yesilgöz (VVD), Özdil en Özütok (GroenLinks) en Lacin en Karabulut (SP) in Turkse media bestempeld als landverraders.

Ze zetten zich dag in, dag uit in voor een beter Nederland. Hun afkomst is daarbij niet van belang.

Dijkhoff, Klaver en Marijnissen

Turkije ontkent dat de dood van meer dan een miljoen Armeniërs in 1915 het gevolg was van volkerenmoord. Ook stelt Turkije dat het aantal doden wordt overdreven.

"Wij hebben met ontzetting kennis genomen van de aanval op onze Kamerleden", schrijven de fractievoorzitters in de gezamenlijke verklaring. "Ze zetten zich dag in, dag uit in voor een beter Nederland. Hun afkomst is daarbij niet van belang."

"Onze Kamerleden zijn trouw aan hun idealen voor een beter Nederland. Wie dat meent te moeten beantwoorden met intimidatie en bedreigingen, vindt ons op zijn pad."

Kamervoorzitter Arib heeft de Turkse aanval op de Nederlandse Kamerleden ook al veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl