NOS Nieuws

'Gemeenten moeten maatregelen nemen tegen auto's en houtkachels'

Gemeenten moeten maatregelen nemen om snel de luchtkwaliteit te verbeteren. In veel Nederlandse steden worden de Europese normen overschreden, zegt het Longfonds, en daarom moet er volgens de belangenorganisatie iets gebeuren.

Het fonds denkt aan onder meer het invoeren van milieuzones, het ontmoedigen van het gebruik van houtkachels en het geven van voorlichting.

Het autoverkeer is volgens het Longfonds verantwoordelijk voor zo'n 13 procent van de stikstofdioxide in de lucht, hout stoken heeft een aandeel van ongeveer 10 procent.

Verkiezingen

Volgens het Longfonds moeten lokale partijen na de komende verkiezingen bij het vormen van een coalitie harde afspraken maken over verbetering van de luchtkwaliteit. Uit onderzoek zou blijken dat elk jaar ongeveer 12.000 mensen vroegtijdig overlijden door het inademen van ongezonde lucht.

Het fonds heeft een website gelanceerd waarop burgers kunnen kijken hoe het met de luchtkwaliteit in hun gemeente gesteld is. Ze kunnen ook reacties achterlaten en het Longfonds geeft die reacties aan de gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl