Vakantiegangers bij hun tiny houses op de Veluwe
NOS NieuwsAangepast

Vakantie op 24 vierkante meter: bungalow is uit, tiny house is in

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

Een paar jaar geleden trok vakantievierend Nederland massaal naar een glamping om in een luxe tent of stacaravan toch het gevoel te krijgen middenin de natuur te zijn. De behoefte aan rust en ruimte is gebleven, maar recreanten kiezen nu voor een nieuwe trend: overnachten in een tiny house.

Het begrip 'tiny house' komt uit de Verenigde Staten. Jonge mensen die moeilijk aan een huis of hypotheek komen en niet zoveel geven om materieel bezit, bouwen een klein huisje - soms verplaatsbaar - om permanent te bewonen. Zulke huisjes zijn niet groter dan veertig vierkante meter, meestal zijn ze zelfs kleiner.

Wonen op een klein oppervlak moedigt aan om naar buiten te gaan. Net als kamperen of een verblijf in een klassieke bungalow. Wat dat betreft zijn tiny houses als vakantieverblijf natuurlijk oude wijn in nieuwe zakken. Toch zit er een nieuwigheidje aan: de huisjes worden gebouwd met duurzame materialen en zijn soms volledig zelfvoorzienend.

Daarom passen tiny houses prima in de duurzame trend binnen de vakantie- en toerismebranche. De Rabobank adviseert campings en vakantieparken om de komende jaren stevig in te zetten op ecologisch verantwoorde accommodaties en een duurzame bedrijfsvoering. Volgens een analyse van de bank vinden vakantiegangers een 'klimaatneutraal' verblijf steeds belangrijker.

"Vakantieparken beseffen dat, je ziet het aan het aantal keurmerken, de Green Keys, die worden toegekend. De parken beperken het gebruik van bouw- en verpakkingsmaterialen, het gebruik van energie en het gebruik van water", zegt Jos Klerx, sectoranalist bij De Rabobank.

Hutjemutje op 24 m2 is de nieuwe vakantietrend

Tiny houses zijn dus een dankbare nieuwkomer op vakantieparken. Ook bij Droompark de Zanding, gelegen op de Veluwe, verrijzen de huisjes in hoog tempo.

"We merken dat steeds meer mensen behoefte hebben aan minder. Back to basics en avontuurlijk vakantie vieren. Met aandacht voor de natuur. Daarvoor heb je geen grote bungalow nodig", vertelt woordvoerder Ron Moerenhout.

De animo voor een vakantie op 24 vierkante meter is groot. "Vorig jaar april hebben we de eerste tiny houses op dit park neergezet. Ze zijn zo populair dat we nu drie cirkels met zes huisjes hebben staan en dat we op twee andere parken ook met het concept begonnen zijn."

Kijken naar de sterren

Seda Demirel is student, werkt als stagiaire bij het vakantiepark in Otterlo en verblijft bijna iedere maand wel een nachtje in een van de tiny houses. "Ik kom hier graag om te studeren. Je zit hier in de natuur, dat geeft mij heel veel rust en inspiratie. Er hangt gewoon een goede vibe."

Als ze niet met haar neus in de boeken zit, maakt Seda bij het kampvuur een praatje met de buurman of zit ze voor de deur van haar huisje in een houten hottub.

"En 's avonds klim ik met de ladder naar boven, waar het bed staat. Dan kijk ik door het dakraam naar de sterren. Thuis kan dat niet, maar hier wel."

Tiny houses elders op de Veluwe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl