Ruime samenvatting van de laatste schaatsmarathon in de grandprixcyclus

Lisa van der Geest heeft in Lulea ook de vierde en laatste marathon uit de grandprixcyclus op natuurijs gewonnen. De Warmondse, die zaterdag ook al de beste was geweest op het Zweedse ijs, won na 100 kilometer de eindsprint van een kopgroep van zes schaatssters.

Zaterdag was de 24-jarige Van der Geest, die vorige maand op de Weissensee de nationale titel op natuurijs pakte, solo naar de winst gereden. Nu zat ze in een groepje dat met een ruime voorsprong op het peloton over de finish kwam.

Elma de Vries werd tweede en eindigde daarmee voor de vierde keer op rij op het podium. De 34-jarige Meppelse, bezig aan de laatste weken van haar carrière als marathonschaatsster, werd de winnares van de GP-cyclus.

Ariëns passeert Kooiman

Bij de mannen ging Frank Vreugdenhil met het laatste dagsucces aan de haal. De 33-jarige schaatser uit Eldersloo, die op 1 januari brons won bij de NK op kunstijs, toonde zich na 150 kilometer de sterkste in de eindsprint van een kleine kopgroep.

Frank Vreugdenhil is de sterkste Glenn Wassenbergh

In de slotkilometer leek Jordy Harink op weg naar de zege in de wedstrijd die vanwege de bittere kou enkele uren later van start was gegaan dan gepland, maar hij werd nog gepasseerd door de 'oude' Vreugdenhil en het jonge talent Kars Jansman.

Crispijn Ariëns kwam als twaalfde over de eindstreep, maar de negen punten die hij daaraan overhield, bleken genoeg om Erik Jan Kooiman (zestiende) van de eerste plaats in het klassement te stoten en zo de eindzege in de cyclus te pakken.

STER reclame