Gérard Collomb
NOS NieuwsAangepast

'Frankrijk heeft twee aanslagen IS verijdeld'

Frankrijk heeft dit jaar tot nu toe twee terroristische aanslagen door Islamitische Staat kunnen voorkomen. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb in een gezamenlijk interview met CNews, radio Europe1 en Les Echos.

De doelwitten waren een niet nader omschreven "groot sportevenement, om de jeugd te raken" en militairen van een antiterrorisme-patrouille. Voor het laatste geval is een verdachte opgepakt die materialen had gekocht om een bom mee te maken.

IS verdwijnt

De vermeende terroristen werden al langere tijd gevolgd en zijn in januari gearresteerd. Het is niet bekend hoeveel verdachten er zijn opgepakt. De afgelopen maanden heeft Collomb ook drie moskeeën gesloten op verdenking van terroristische activiteiten.

Het terreinverlies van Islamitische Staat in Irak en Syrië noemt Collomb als verklaring voor de terrorismeplannen. "Islamitische Staat verdwijnt", zegt hij. "Om de aandacht af te leiden van dat verlies, proberen ze aanslagen te plegen in Westerse landen."

Charlie Hebdo

In januari 2015 werd Frankrijk opgeschrikt door een aanlag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, gevolgd door een aanslag op een koosjere supermarkt. In november dat jaar werden meer dan honderd mensen gedood bij een serie aanslagen in en om Parijs, waaronder een in poppodium Bataclan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl