AFP
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst: slotdag Olympische Spelen en Bollywoodster Sridevi overleden

Goedemorgen!

Het is de slotdag van de Olympische Spelen, Feyenoord ontvangt PSV, Bollywood verliest een ster en de Februaristaking wordt herdacht bij de Dokwerker.

Er waait vandaag een snijdende oostelijke wind. Het kwik komt rond nul uit, met op veel plaatsen zon, maar vooral in het noorden soms ook wat bewolking. Begin van de week vallen er op de Wadden sneeuwbuien, maar verder blijft het droog met zonnige perioden. Het wordt nog wat kouder; in de nacht is plaatselijk strenge vorst mogelijk.

Weerplaza | NOS
Weerbericht 25 februari

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Februaristaking wordt herdacht bij de Dokwerker in Amsterdam. Op 25 en 26 februari 1941 legden arbeiders in Amsterdam, Utrecht en de Zaanstreek het werk neer uit protest tegen de steeds openlijker Jodenvervolging.
  • In Moskou is er een mars van aanhangers van de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov.
  • En in Praag wordt herdacht dat precies 70 jaar geleden de communisten via een coup aan de macht kwamen in het toenmalige Tsjechoslowakije.
ANP
Kranslegging tijdens de herdenking van de Februaristaking (2016)

Dit heb je gemist:

In Dubai is de legendarische Bollywoodactrice Sridevi plotseling overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Ze was 54 jaar.

Sridevi begon haar acteercarrière als kind in het zuiden van India en maakte in 1978 haar Bollywood-debuut in Solva Sawan. Maar het grote succes zou nog enige jaren op zich laten wachten: dat kwam na 1983 met films als Himmatwala, Mr. India en Lamhe.

Ander nieuws uit de nacht:

In Utrecht zijn zaterdagavond zes bestelauto's uitgebrand. De politie onderzoekt of het om brandstichting gaat.

Het Witte Huis heeft een memo van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijgegeven. Dit is hun versie van de rol van de FBI bij het onderzoek naar mogelijke contacten tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland.

De Roemeense film Touch me not heeft op het filmfestival van Berlijn de belangrijkste prijs gewonnen. Deze Gouden Beer voor de beste film is gemaakt door regisseur Adina Pintilie.

De Zweedse curlsters hebben het goud veroverd in het curlingtoernooi. In de finale werd aan de hand van captain ('skip' bij curling) Anna Hasselborg Zuid-Korea verslagen: 8-3.

NOS
Het programma van de slotdag van de Olympische Spelen in Pyeongchang

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

Het is de slotdag van de 23ste Olympische Spelen in Pyeongchang met vanaf 12.00 uur de sluitingsceremonie. Ireen Wüst is namens Nederland vlaggendrager.

Het laatste medaille-onderdeel is het langlaufen voor vrouwen (30 kilometer).

Op televisie wordt er in Pyeongchang Vandaag (18.00-18.50 uur) en Studio Sportwinter (20.30-21.15) nog uitgebreid teruggeblikt op het toernooi en alle prestaties. Zo zijn in Studio Sportwinter alle Nederlandse medaillewinnaars aanwezig.

De programma's worden uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl.

Chef de mission Jeroen Bijl van de Nederlandse ploeg laat in een evaluatie doorschemeren zeer tevreden te zijn over de twintig Nederlandse medailles.

En dan nog dit:

Verschillende gemeenten in Zuid-Frankrijk staan te koop. Of beter gezegd: ze hebben zichzelf te koop gezet. De reden? Gebrek aan toekomstperspectieven en uit kritiek op het Franse en Europese landbouwbeleid.

Het dorp Laurac - Middeleeuws met kleine straatjes, een kerk en een kasteel - onthulde wat er achter de verkoop zit: "Voor een prijsopgave kunt u zich richten tot de minister van Landbouw, Stéphane Travert." In Frankrijk was en blijft de onvrede groot over het landbouwbeleid. President Macron probeert een oplossing te zoeken die Franse boeren spaart.

AFP
President Macron in debat met Franse boeren tijdens de Salon de l'Agriculture

Fijne dag en kleed je warm aan want het wordt koud!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl