NOS VoetbalAangepast

Kishna en Nieuwenburg delen bij ADO pijn, emoties en geloof in herstel

Nieuwenburg stoomt Kishna klaar voor rentree bij ADO

"Ik ben weer blij", zegt Ricardo Kishna. Sinds een maand is de 23-jarige aanvaller weer op het veld bezig met het herstel van zijn knieblessure. Hij krijgt hulp John Nieuwenburg, ervaringsdeskundige en de fysiektrainer van ADO Den Haag.

Toen Kishna vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen Ajax zijn voorste kruisband afscheurde, was zijn verdriet voor iedereen zichtbaar. In tranen verliet de huurling van Lazio in pas zijn tweede wedstrijd voor ADO per brancard het veld. Weer een blessure, de zoveelste in zijn nog jonge loopbaan.

Een emotionele Ricardo Kishna wordt van het veld gedragen

Voor Nieuwenburg was de pijn herkenbaar. Ook ooit een groot talent, maar uiteindelijk meer bekend om zijn blessureleed dan om zijn acties op het veld. Nieuwenburg herkende niet alleen de pijn van Kishna, maar voelde die ook.

"Toen het gebeurde had ik het ook moeilijk", zegt Nieuwenburg. "Pijn in het hart. Ik zag hem zitten en werd ook emotioneel."

Nieuwenburg tekende in 1999 als veelbelovende 20-jarige middenvelder van Sparta een vijfjarig contract bij Ajax. Een jaar later keerde hij op huurbasis weer terug bij Sparta en als huurling raakte hij meerdere keren zwaar geblesseerd aan zijn knie.

Zijn tweede knieblessure liep hij uitgerekend op in een thuiswedstrijd tegen Ajax, net als Kishna. Ook een kruisbandblessure. Lange afwezigheid volgde. Nieuwenburg kreeg een kunststof kruisband in zijn rechterknie en daarna ook in zijn linkerknie.

John Nieuwenburg in 2003 op de training van Ajax met Marco van Basten

"Ik ben drie van mijn vijf contractjaren geblesseerd geweest", zegt Nieuwenburg. "Daarna wel teruggekomen, maar helaas niet meer op het hoogste niveau. Ik ben wel dankbaar dat ik nog enkele jaren prof heb kunnen zijn."

Via Dordrecht, Helmond Sport en Haarlem kwam zijn profloopbaan ten einde. Nieuwenburg benutte zijn ervaringen met fysiek ongemak om zich te bekwamen als fysiektrainer. Sinds de zomer van 2016 bekleedt hij die functie bij ADO.

Glimlach terug

Kishna onderging begin oktober een operatie in de Amerikaanse stad Pittsburgh en had het vooral in de eerste weken van zijn herstel zwaar. "Het was pittig", zegt Kishna. "Had ik niet verwacht. Misschien heb ik de operatie wel onderschat. Ik heb natuurlijk vaker blessures gehad, maar dit was wel even wat anders."

Eenmaal terug op het veld kwam de glimlach terug op het gezicht van Kishna. En op dat van Nieuwenburg. "John probeert me elke dag te stimuleren. Ook buiten de oefeningen om", zegt Kishna. " Even beseffen waar we zijn en wat we achter ons laten. Heel fijn om zo iemand bij me te hebben."

Kishna is niet bang dat het met hem net zo afloopt als met Nieuwenburg, die door alle blessureleed gedwongen was vroegtijdig afscheid te nemen van het topvoetbal. "Nee, daar ben ik niet bang voor. Ik heb er 100 procent vertrouwen in dat het goed komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl