ANP

Bij het olympische curlingtoernooi waren er heel wat lege plekken op de tribunes, maar dat zal komende donderdag in Vriezenveen wel anders zijn. De Nederlandse Curling Bond houdt daar dan het eerste Open NK curling - óp natuurijs. Sinds de aankondiging van het evenement, gisteravond, staat de telefoon van bondwoordvoerder Dagmar van Stiphout roodgloeiend. "Het gaat heel erg hard, ja."

Een kleine 24 uur nadat de inschrijving was geopend, zat het toernooi vol. Op sociale media spoorden mensen elkaar massaal aan om mee te doen. Halverwege de dag werd het maximumaantal teams al verhoogd van 24 naar 36; meer is om veiligheidsredenen niet mogelijk.

Als iedereen komt opdagen, staan er donderdag 150 mensen op het ijs. Voor heel wat mensen blijkt curlen een stiekeme wens te zijn. "Ze vinden het gewoon leuk. Van jong tot oud, iedereen kan meedoen."

'Unieke kans'

Met een week lang vorst diende zich zo kort na de Olympische Spelen "een unieke kans" aan voor de curlingbond, vertelt Van Stiphout. Die wil het open NK vooral gebruiken om mensen te laten proeven aan de sport. "Dat is het hele idee: optimaal gebruikmaken van de groeiende aandacht voor curling."

In Canada is curlen op natuurijs al heel gewoon ironmancurling / Flickr / Creative Commons by-sa

Het evenement in Vriezenveen heet dan een kampioenschap, maar als je donderdag voor het eerst een curlingsteen vastpakt, is dat niet erg. "Dat zou zelfs fantastisch zijn", zegt Van Stiphout.

Voor de 'serieuze' curlers is er twee dagen later een echt NK. Daar gelden dan ook de officiële wedstrijdregels - die worden bij het open NK losgelaten. "Zo maken we kortere banen. Het zou anders ook niet passen, met 36 teams."

Op de startlijst staat komende donderdag in ieder geval een team van NPO 3FM ("Curling Starts Here"). 3FM'er Rob Janssen hoorde vanmiddag in zijn programma over het open kampioenschap en stelde meteen een dj-team samen. "Ik wil er met een bus naartoe, het liefst met Kleintje Pils", zegt hij. "Om het groots te doen. We dachten: we zijn goed met schuiven. Dus dan moet curlen wel lukken."

De ploeg van 3FM, met Frank van der Lende, Sander Hoogendoorn, Herman Hofman, Wijnand Speelman en Rob Janssen 3FM

Bij Janssen is de curlingkoorts aangewakkerd door niemand minder dan Frans Bauer, die iedere zondag met De Curling Quiz 800.000 tot 1 miljoen tv-kijkers trekt. "Wanneer gebeurt dat nou, dat een sport leidt tot zo'n spelprogramma? Dat zegt wel iets. Het leeft kennelijk."

De bond denkt ook dat die tv-show heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van curling. "Toen kwamen nog de Olympische Spelen en nu komt er natuurijs. Dan heb je wel een momentum", zegt Van Stiphout. "Het is een optelsom."

Studenten

Ook de vier Nederlandse curlingclubs hebben het daardoor druk. De bond probeert curlers in studentensteden te motiveren om nieuwe verenigingen op te richten - onder studenten is curling al langer populair. Van Stiphout verwacht dan ook dat onder de deelnemers op het open NK heel wat studenten zitten.

Ook al is er aan aandacht geen gebrek, voor de bond zijn het toch spannende dagen. Met straks 36 teams staan er zeker 150 mensen op het ijs - en de curlers moeten de ijsbaan in Vriezenveen delen met schaatsers, want die willen ook gewoon hun rondjes rijden. "En de veiligheid moet ook gewaarborgd worden", zegt Van Stiphout. "Dus bij 36 teams houdt het echt op. Helaas."

De 3FM-dj's zullen de tijd tot het open NK ook nodig hebben. Van een echte training zal het niet komen, maar Janssen wil zich in ieder geval nog verdiepen in de spelregels. "En we nemen het mee in ons wekelijkse dj-overleg. Veel mensen denken waarschijnlijk: wat kan er nou moeilijk zijn aan curlen? Dat gaan we dus zien. Ik ben al blij als we niet laatste worden."

IJsmeester: 'Vorst, geen wind en een beetje sneeuw, dat hebben we nodig'

STER reclame