In Libië zijn de steden Misurata zo'n hondervijftig kilometer ten oosten en Zawiyah, zo'n vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, nu ook in handen van de tegenstanders van Kadhafi.

Volgens ooggetuigen staat het centrale plein van Zawiyah vol met betogers en wappert hun vlag op een gebouw in het centrum. De betogers zouden onder meer "Dit is onze revolutie" scanderen.

Kogelgaten

Een groep journalisten was door de Libische autoriteiten naar Zawiyah gebracht, om hen te laten zien dat de stad wel degelijk in handen was van Kadhafi. In Zawiyah bleek dat de betogers de controle over de stad hadden overgenomen.

Volgens inwoners van de havenstad is er heftig gevochten. Gebouwen in het centrum hebben sporen van brand en er zitten kogelgaten in veel muren. Ook staan er uitgebrande auto's op straat.

UNHCR

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt dat er de afgelopen week meer dan 100.000 mensen uit Libië naar de buurlanden Egypte en Tunesië zijn gevlucht. Naast Libiërs, Tunesiërs en Egyptenaren zijn er ook veel Chinezen en andere Aziaten onder de vluchtelingen. De Aziaten werken als gastarbeiders in Libië.

De UNHCR heeft de internationale gemeenschap gevraagd hulpgoederen te sturen, om een humanitaire crisis te voorkomen.

STER reclame