Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Commando's: Kroon, blijf uit de media, je vertegenwoordigt ons niet

Een aantal commando's wil dat militair Marco Kroon niet langer in de media vertelt over zijn tijd in Afghanistan, omdat de publicaties over staatsgeheime operaties de veiligheid van andere commando's in gevaar brengt. Het is niet bekend om hoeveel commando's het gaat en wie het zijn.

In een persbericht, dat op verzoek van advocaat Michael Ruperti van de commando's integraal hieronder te lezen is, zeggen de commando's dat ze respect hebben voor majoor Kroon, maar dat ze niet blij zijn met zijn keuze om de media op te zoeken. Ze stellen dat het de taak van het Openbaar Ministerie is om de beweringen van Kroon te onderzoeken.

Afghaan doodgeschoten

Kroon zei begin dit jaar dat hij in 2007 een "vijand" heeft doodgeschoten. De man zou hem eerder ontvoerd en gemarteld hebben. Toen Kroon hem later tegenkwam, zou er geen gelegenheid zijn geweest om zijn belager gevangen te nemen. "Hij greep naar zijn wapen. Het was op dat moment 'hij of ik'. De man liet mij geen keuze", zei Kroon begin deze maand.

Kroon wilde er verder niets over kwijt. "Vanwege de geheime aard kan ik niet in detail treden over deze operatie en over het geweldsincident", zei hij.

'Ik heb dit incident lang geheim moeten houden, ik kon niet anders'

Er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar het incident.

Nieuwsuur

Gisteren besloot het tv-programma Nieuwsuur om een verhaal over Marco Kroon niet uit te zenden, op uitdrukkelijk verzoek van het ministerie van Defensie. Enkele feiten en details zouden mensenlevens in gevaar brengen.

"Wij kunnen niet inschatten of dit inderdaad zo is, maar kunnen niet anders dan dit verzoek deels inwilligen", zegt hoofdredacteur Joost Oranje. "De verantwoordelijkheid voor mensenlevens gaat boven het journalistieke belang van openbaarheid. Nieuwsuur gaat verder met de research van dit verhaal en zal te zijner tijd alles publiceren wat verantwoord is."

Kabul

De Telegraaf schreef vanmorgen dat Kroon in 2007 aan een inlichtingenmissie in Kabul meedeed, die door de toenmalige premier en vicepremiers was goedgekeurd. De missie viel niet onder het mandaat van de internationale ISAF-troepenmacht, die daar toen actief was.

Vanuit een safehouse in Kabul ging Kroon alleen of met een collega in burgerkleding op pad, zeiden anonieme bronnen tegen de krant.

Standaard werd groot alarm geslagen als iemand langer dan een half uur wegbleef, zonder dat duidelijk was waar hij uithing. Dat is niet gebeurd in de tijd dat Kroon daar was.

Van een gijzeling of ontvoering van Kroon hebben de bronnen van de krant niets gemerkt. Ook hebben ze geen sporen van marteling gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl