Uitstel Lelystad Airport leidt tot schadeclaims

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Ondernemers die schade ondervinden door het uitstel van de uitbreiding van Lelystad Airport, beginnen op korte termijn juridische procedures tegen het Rijk. Dat zegt Cees Okkerse van de initiatiefgroep Lelystad Airport moet door tegen Omroep Flevoland.

Okkerse wijst erop dat het nieuwe vliegveld oorspronkelijk op 1 april 2018 zou opengaan voor vakantievluchten. Dat was reden voor een aantal bedrijven en de gemeente Lelystad om investeringen te doen.

Naar aanleiding van de discussie die ontstond over de (lage) aan- en uitvliegroutes, is de opening nu al twee keer uitgesteld. Deze week sprak minister Van Nieuwenhuizen over het jaartal 2020 zonder dat ze een specifieke datum noemde.

Cees Okkerse Hollandse Hoogte

Advocaat Okkerse ijvert namens het bedrijfsleven voor het vliegveld. Volgens hem is er 'grote teleurstelling' bij het bedrijfsleven. "Hier en daar is men ook ontzettend boos. Dat hangt natuurlijk ook af van: hoeveel heb je al geïnvesteerd? Hoe lang zit je al te wachten? Hoezeer heb je rekening gehouden met de keiharde toezegging dat het vliegveld op 1 april 2019 open zou gaan?"

Volgens Okkerse hebben bedrijven nog meer problemen door het uitstel. "Ze moeten ook hun investeerders ervan zien te overtuigen dat ze nu nog een jaar moeten wachten voordat het vliegveld open gaat. Dat betekent dat je pas een jaar later inkomsten kunt genereren."

Compenseren

Cijfers over het verlies dat ondernemers lijden, noemt Okkerse niet. Maar, zo zegt hij: "ik weet zeker dat er procesafspraken gemaakt gaan worden op heel korte termijn met het Rijk om zowel de gemeente als hier en daar bedrijven te compenseren".

Volgens hem zijn claims kansrijk. "Ja, het zijn harde toezeggingen. Ik bedoel: er ligt een luchthavenbesluit. Dat is keiharde wetgeving. Daar kun je je op beroepen naar mijn mening."

Dit is een artikel van

STER Reclame