NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Eerste mannen staan wangslijm af in onderzoek Nicky Verstappen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Dat dit opgelost wordt, dat is het belangrijkste'

In Limburg is vanochtend het verwantschapsonderzoek begonnen dat tot een oplossing moet leiden in de zaak-Nicky Verstappen. De 11-jarige jongen werd twintig jaar geleden op Brunssummerheide gedood, en de dader is nooit gevonden. Aan 21.500 mannen is gevraagd in de komende drie weken wangslijm af te staan.

Op zes locaties wordt het dna ingezameld. Dat wordt vergeleken met het erfelijk materiaal dat destijds is gevonden bij Nicky Verstappen. Het onderzoek concentreert zich op Landgraaf.

De website 1Limburg meldt dat er veel animo is om mee te doen aan het dna-onderzoek en dat het bij de afnamepunten erg druk is.

Dna-afnamemateriaal bij het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. ANP

Daar hebben 14.000 mannen een oproep gekregen om mee te doen, in Brunssum 400, in Heerlen 4100, in Heibloem 400, in Kerkrade 600 en elders in Limburg nog eens 1200. Daarnaast hebben bijna 800 mannen buiten Limburg een uitnodiging gekregen om dna af te staan. Ze woonden toen in de buurt van het zomerkamp op de Brunssummerheide waar Nicky Verstappen om het leven is gebracht.

Een dna-onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd, leverde geen match op. 1500 mannen die in de buurt van de Brunssummerheide woonden of er vaak kwamen, kregen toen een oproep.

Een dna-verwantschapsonderzoek wordt alleen ingezet bij ernstige misdrijven, zoals moord. Het is een laatste middel bij een groot onderzoek. Hier wordt uitgelegd hoe het werkt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe werkt dna-verwantschapsonderzoek?

STER reclame