Omloop Het Nieuwsblad
NOS WielrennenAangepast

Omloop Het Nieuwsblad: wielerwatchers verdelen sterren

Er is al gekoerst in Australië, Gabon en Colombia. Wout Poels boekte een zege in Andalusië, Dylan Groenewegen won in Dubai en Danny van Poppel in Valencia.

Toch zou je kunnen zeggen dat het wielerjaar 2018 pas vandaag écht begint als de renners de Berendries, de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen voor de kiezen krijgen. Kortom: het is de dag van Omloop Het Nieuwsblad.

NOS-verslaggever Han Kock is benieuwd hoe de renners de eerste kasseienkoers van het seizoen verteren. "Alle koersen die we gezien hebben zijn ook serieuze wedstrijden, maar dit is toch de échte openingswedstrijd. Hier zien we hoe iedereen uit de winter is gekomen."

De sterrenverdeling van de NOS-wielerwatchers

LippensVan den BergKockDucrotNelissen
*****Van AvermaetVan AvermaetVan AvermaetStuyvenVan Avermaet
****StuyvenTerpstraTerpstraVan BaarleGilbert
***Van BaarleWellensGilbertVan AvermaetWellens
**MatthewsBenootWellensTerpstraBenoot
*Van AertNaesenTheunsGilbertNaesen

De Omloop heeft een ander parcours dan de afgelopen edities. "De wedstrijd startte en finishte altijd in Gent", zegt Kock. "Maar nu ligt de streep in Meerbeke. De laatste zestig kilometer zijn dezelfde als de oude finale van de Ronde van Vlaanderen."

"Dat betekent dat de wedstrijd waarschijnlijk beslist zal worden op de Muur van Geraardsbergen (16 kilometer voor de meet, red.) en de Bosberg (12 kilometer)."

Pakt 'GvA' een hattrick?

Op de lijstjes met favorieten van de NOS-wielerwatchers ontbreken de namen van enkele renners die in het verleden grote klassiekers hebben gewonnen. Neem Peter Sagan, Alexander Kristoff of John Degenkolb. Ze zijn echter niet vergeten; de drie renners starten simpelweg niet in de Omloop. Ze kiezen een andere voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen (1 april) en Parijs-Roubaix (8 april).

"Natuurlijk is het jammer dat ze er niet zijn", zegt Kock. "Want de Omloop is een heel mooie koers om op je erelijst te hebben. Er zijn al niet zo heel veel kasseienklassiekers en ook veel renners willen in april winnen."

De grootste Nederlandse kanshebbers zijn Dylan van Baarle en Niki Terpstra. "Voor een renner als Niki Terpstra zou dit ook echt een grote overwinning zijn", zegt Kock.

2017: Van Avermaet klopt Sagan weer in Omloop Het Nieuwsblad

Voor Kock is Greg Van Avermaet de topfavoriet, de olympisch kampioen schreef de Omloop de afgelopen twee jaar op zijn naam. "Hij is in vorm, dat zagen we in de Ronde van Oman waar hij een etappe won. Hij kan een hattrick pakken, dat zal hem zeker motiveren."

Maar welke rol speelt de kou in Vlaanderen? Het kwik zal tenslotte nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Kock: "Van Avermaet heeft al gezegd dat hij het wel heel koud vindt. Het wordt ook zonnig, maar desondanks zullen we weinig blote armen en benen gaan zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl