Wekdienst 24/2: dna-onderzoek Verstappen van start en schaatsen

Aangepast
ANP (bewerking NOS)

Goedemorgen!

In Limburg begint vandaag het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit en in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nemen we een kijkje bij een studentenpartij in Delft.

Het wordt vandaag vrij zonnig met wat wolkensluiers en mogelijk in het noorden eerst wat lage bewolking. Het wordt 2 tot 4 graden met een vrij krachtige noordoostenwind.

Weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het dna-verwantschapsonderzoek in de zaak van Nicky Verstappen begint. Ruim 21.000 mannen hebben een uitnodiging gekregen en daarmee is dit het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit in ons land. Het lichaam van de 11-jarige Verstappen werd in 1998 gevonden op de Brunssummerheide.

• Een deel van de tuin van paleis Soestdijk gaat open voor publiek. Het gaat om het deel met daarin het Speelhuisje en het Sportpaviljoen, een rijksmonument.

• Dit jaar doen er meer jongerenpartijen mee aan de raadsverkiezingen dan vier jaar geleden. We nemen een kijkje bij een studentenpartij in Delft.

Dit heb je gemist:

De VN-Veiligheidsraad heeft de stemming over een resolutie over een wapenstilstand in Syrië opnieuw uitgesteld. De resolutie moet een einde maken aan het geweld in Oost-Ghouta, de wijk van Damascus waarbij de afgelopen dagen al honderden mensen zijn omgekomen.

Anders nieuws uit de nacht:

De Nederlandse snowboardster Michelle Dekker is zeventiende geworden op de Spelen. Ze kwam in de kwalificaties van de parallelreuzenslalom één honderdste van een seconde tekort om de achtste finales te bereiken.

Nederlanders gaan steeds minder op wintersportvakantie. Aan het begin van deze eeuw gingen 1,1 miljoen Nederlanders nog naar de sneeuw, in 2016 waren dat er volgens het CBS 866.000.

Een dubbele aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Er zijn achttien doden en tientallen gewonden gevallen.

In Guatemala is oud-president Colom officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt vervolgd voor corruptie.

Overzicht Olympische Spelen zaterdag NOS

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

Vandaag staat het olympisch schaatstoernooi in het teken van de massastart, voor zowel mannen als vrouwen. Om 12.00 uur begint Irene Schouten aan haar halve finale, een kwartier later betreedt Annouk van der Weijden het ijs. Vervolgens is het om 12.45 uur de beurt aan de mannen: Koen Verweij (12.45 uur) en Sven Kramer (13.00 uur) komen namens Nederland in actie. De finales zijn om 13.30 uur (vrouwen) en 14.00 uur (mannen).

Om 13.10 uur, tegelijkertijd dus met de schaatsuitzending (10.35 uur, NOS.nl en NPO 1), begint de strijd om brons in het ijshockeytoernooi voor mannen. Kunnen de Canadezen ten koste van Tsjechië alsnog een prijs bemachtigen? We laten in de middaguitzending, rond de klok van vieren, een ruime samenvatting zien.

Deze ochtend is eerst de finale van het curlingtoernooi voor mannen. In de eindstrijd nemen Zweden en de Verenigde Staten het tegen elkaar op. De wedstrijd is live te volgen via NOS.nl en NPO 1.

En dan nog dit:

De Franse douane heeft per toeval een gestolen schilderij van de 19e-eeuwse schilder Edgar Degas teruggevonden: in de bagageruimte van een bus. Het schilderij Les Choristes (de koorzangers), dat de schilder in 1877 maakte, werd negen jaar geleden gestolen uit een museum in Marseille.

De douane hield eind vorige week een reguliere controle langs een snelweg in de buurt van Parijs en vond het schilderij in een van de koffers die in het bagageruim lagen. Het koffer was niet van een inzittende van de bus.

Het schilderij Les Choristes van Edgar Degas AFP

Fijne dag en blijf warm!

STER Reclame