​Wapendebat VS vast, ouders kopen massaal kogelwerende rugzak

  • Job Boonstra

    redacteur Bureau Washington

  • Job Boonstra

    redacteur Bureau Washington

Hij hield zich twee uur schuil in een kast toen een schutter zijn middelbare school binnendrong en het vuur opende. Ryan Deitsch kon maar één ding doen: zich angstvallig stil houden en hopen dat het noodlot aan hem voorbij zou gaan. De schutter doodde uiteindelijk zeventien mensen, veel van hen scholieren.

Een week na het bloedbad dat het plaatsje Parkland in Florida opschudde, is Ryan nog altijd niet bijgekomen van de schok. Voor de school strekt een zee van bloemen en kaarsjes zich uit, maar er is weinig tijd om stil te staan bij de aandenkens. Journalisten staan in de rij om hem een vraag te stellen en voorbijgangers spreken hem snel aan.

  • Job Boonstra / NOS
    Scholieren in Parkland zijn verdrietig en woedend, maar ook vastberaden
  • Job Boonstra / NOS
    Op een school in de plaats vielen vorige week 17 doden
  • Job Boonstra / NOS
    Scholieren en studenten willen eindelijk strengere wapenwetten

Ryans houding is lichtelijk gespannen, maar als hij vertelt hoe hij en zijn medestudenten actie ondernamen in de dagen na de schietpartij, komen de woorden naar buiten met de zekerheid van een politicus. "Wat we willen is een wereld waar we ons veilig voelen en waar er naar ons geluisterd wordt. Een wereld waar mensen niet alleen maar beïnvloed worden door iets zieligs als geld."

Daarmee doelt Ryan op specifiek op één persoon: de senator Marco Rubio. Ryan stelde eerder deze week Rubio voor het blok met een vraag tijdens een town hall-debat van CNN. "Waarom moeten wij degenen zijn de protesteren?", vroeg Ryan de senator.

Rubio schoof in zijn antwoord de verantwoordelijkheid voor verandering af op de scholieren uit Parkland. Ryan: "Hij wordt overtuigd door niets dan geld van de National Rifle Association (NRA). Hij wil niet eens luisteren naar zijn medemens, nota bene de kiezers die hij vertegenwoordigt in het congres."

Leraren bewapenen

Dat de scholieren druk willen zetten op de politiek, is duidelijk als een luidruchtige stoet van protesterende scholieren zich verzamelt voor de school. Luidkeels trekken ze de aandacht van enkele cameraploegen naar zich toe. Kleine, spontane acties als deze en grotere acties in steden als Washington leidden ertoe dat politici na het drama in Parkland niet wegkwamen met 'thought and prayers', inmiddels een welhaast besmettelijke frase.

Zo kwam president Trump deze week met het plan om leraren te bewapenen en de minimumleeftijd voor semi-automatische wapens te verhogen naar 21. "Het is bij lange na niet genoeg", reageert Ryan. "De NRA en de regering kunnen het zelfs niet eens zijn over het feit dát er iets moet gebeuren. Maar elke dag gaan er mensen dood door schietpartijen. Er moet wel iets veranderen."

Kogelwerende tassen

Zolang de politiek niet met oplossingen voor het extreme wapengeweld komt, zoeken ouders van scholieren zelf naar oplossingen. Een kogelwerende rugzak bijvoorbeeld. "Het ziet eruit als een gewone rugtas, maar dat is het niet", zegt Yasir Sheikh. Zijn bedrijf Guard Dog Security verkoopt niet alleen kogelwerende tassen, maar ook pepperspray en tasers voor scholieren.

"We willen geen angst meer. Verander dit nu!"

"Deze rugzak heeft een kogelwerende laag. Zo ben je beschermd tot een gemiddeld kaliber handpistool." Hij laat een tas zien die is beschoten met een .44 Magnum-geweer. "Je ziet de kogelgaten aan de voorkant en als we de tas opendoen zien we dat de kogels een heel eind de tas zijn binnengedrongen. Maar de kevlar plaat in de rug van de tas heeft ze uiteindelijk gestopt."

'Noodzakelijk middel'

Sheikh begon met de verkoop van de tas na de bloedige schietpartij op een basisschool in Sandy Hook, waarbij twintig kinderen van zes en zeven jaar oud omkwamen. "Veel ouders konden zich toen niet voorstellen dat ze ooit een kogelwerende rugtas nodig zouden hebben, maar na zes jaar en vele schietpartijen zien ze het nu als een absoluut noodzakelijk middel."

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sheikh een week na de schietpartij in Florida een enorme toename in de verkoop van de tas ziet. "We zijn momenteel compleet uitverkocht. We zien na elke schietpartij helaas een enorme toename in de verkoop."

  • Job Boonstra / NOS
    Op het eerste oog lijkt er niets bijzonders aan de rugzak
  • Job Boonstra / NOS
    Maar kleine kogels komen er niet doorheen
  • Job Boonstra / NOS
    Sheikh verkoopt ook andere spullen waarmee scholieren zich kunnen verdedigen

Sheikh is realistisch over de beperkingen van zijn product. "Wat we bieden is een gevoel van veiligheid, maar het is slechts een onderdeel van de oplossing. Er moet natuurlijk nog veel meer gebeuren dan het kopen van deze rugzak om het probleem van wapengeweld in de VS op te lossen."

'Maakt zeker weten het verschil'

Maar er zijn meer beperkingen. Zo schiet een zwaarder halfautomatisch wapen zoals de AR-15 die de schutter in Florida gebruikte, dwars door de kogelwerende laag van de tas heen. "Deze rugzak is voornamelijk bedoeld als bescherming tegen pistolen en lichtere wapens", zegt Sheikh terwijl hij demonstreert hoe je bij een schietpartij achter de tas moet schuilen.

"Hiermee kan je een kogel van een AR-15 niet stoppen, maar hij kan de impact wel verkleinen. Had een bloedbad in Florida met deze rugzak voorkomen kunnen worden? Waarschijnlijk niet, maar het maakt zeker weten een verschil."

We hebben hier te maken met de duivel.

Ryan Deitsch

In Parkland stromen ondertussen meer en meer mensen naar het hek van de school om de slachtoffers te herdenken. "Die rugzakken zijn inderdaad een geruststellende gedachte," zegt Ryan. "Maar zo'n tas is ook een security theater, net zoals je op het vliegveld je schoenen uit moet doen. Mensen worden daarmee gerustgesteld dat er geen terrorist aan boord is, maar het geeft natuurlijk geen enkele zekerheid. Het is schijnveiligheid."

Nadat een vrouw Ryan kort bij de arm pakt en hem moed inspreekt, vervolgt hij zijn verhaal. "De schietpartij van vorige week liet zien dat dit overal kan gebeuren. Het kan gebeuren bij een bar mitswa, of een begrafenis. We hebben hier te maken met de duivel, met mensen die voorstanders zijn van wapens en dus ook voorstanders van bloedbaden waardoor dagelijks mensen dood gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl