NOS SportAangepast

Duitse ijshockeyers stunten en treffen Rusland in finale

De Duitse ijshockeyers zijn voor het eerst in de historie doorgedrongen tot de olympische finale. Ze verrasten in de halve finales in Pyeongchang grootmacht Canada met 4-3 (1-0, 3-1, 0-2).

Duitsland, dat in 1932 en 1976 olympisch brons won, had in de kwartfinales al gestunt met een zege op tweevoudig olympisch kampioen Zweden.

Canada, negen keer goed voor olympisch goud, keek halverwege de tweede periode al tegen een 3-0 achterstand aan. Canada bleef knokken en kreeg weer hoop toen het verschil elf minuten voor tijd weer één goal was. Er volgde een spervuur aan Canadese aanvallen, maar Danny aus den Birken hield zijn doel knap schoon.

Finale tegen Rusland

De Russische ijshockeyers bereikten eerder op de dag voor het eerst in twintig jaar de olympische finale. De ploeg rekende in de halve finales in Pyeongchang met 3-0 af met Tsjechië.

De Russen maakten het verschil dankzij twee treffers kort na elkaar in de tweede periode. Na een breedtepass van Pavel Datsjoek schoot Nikita Goesev hard en hoog raak. Nog geen halve minuut later scoorde Vladislav Gavrikov nadat Ivan Telegin de puck had breed gelegd.

In de slotminuut vond Ikja Kovaltsjoek nog het lege doel tegen de Tsjechen, die de Russische doelman Vasili Kosjetsjkin 31 keer onder vuur namen, maar niet tot scoren kwamen.

De Russen wonnen als onderdeel van de Sovjet-Unie en het GOS acht keer goud, maar kwamen sinds 1998 niet verder dan één keer zilver en één keer brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl