NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse gevangene op allerlaatste moment niet geëxecuteerd

Een Amerikaanse gevangene is ternauwernood ontkomen aan zijn executie. De Texaanse gouverneur Greg Abbott besloot op het allerlaatste moment om zijn straf om te zetten in levenslang, mede vanwege de vader van gevangene Thomas Whitaker.

De 38-jarige Whitaker werd in 2007 veroordeeld voor een aanslag op zijn familieleden. Hij bedacht jaren geleden een plan om zijn rijke ouders en broer te vermoorden om de erfenis in handen krijgen. Toen het gezin na een etentje in 2003 in hun huis in Houston aankwam, opende een handlanger van Whitaker het vuur op de gezinsleden. Alleen de 69-jarige vader, Kent Whitaker, overleefde de aanslag.

Bijna twee jaar na de aanslag werd Thomas Whitaker opgepakt in Mexico. Hij bekende het brein achter de aanslag te zijn. De vader vergaf zijn zoon en deed er vervolgens alles aan om zijn leven redden. Volgens hem was Thomas een modelgevangene.

Vader Kent Whitaker

Nog geen uur voordat Thomas Whitaker zijn dodelijke injectie zou krijgen, werd besloten om de uitvoering hiervan te stoppen. De gouverneur zegt dat de situatie van de vader meewoog in zijn beslissing. "De vader van Thomas Whitaker, die een aanslag op zijn leven heeft overleefd en pertinent tegen de executie van zijn zoon is, zegt dat hij opnieuw slachtoffer zou worden als de staat zijn laatste nog levende gezinslid zou executeren", laat Abbott in een verklaring weten.

Kent Whitaker was in afwachting van de executie in Texas toen een van de advocaten van zijn zoon belde om het besluit van de gouverneur te delen. Whitaker spreekt van "een overweldigende beslissing" en ziet ernaar uit om zijn zoon vast te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl