Chinese autoriteiten grijpen in bij moederbedrijf Zwitserleven, Reaal

Aangepast
Anbang-gebouw in Peking AFP

Chinese autoriteiten hebben de leiding overgenomen van het moederbedrijf van de Nederlandse verzekeraars Zwitserleven en Reaal. Het gaat om het Chinese bedrijf Anbang.

Volgens de autoriteiten houdt Anbang zich bezig met illegale praktijken. De topman wordt daarvoor vervolgd en is per direct afgezet. Autoriteiten nemen nu voor een jaar het bestuur van Anbang over. Volgens de Chinezen moest dat wel, want de stabiliteit van het concern was in het geding.

Anbang deed de afgelopen jaren grote overnames in het buitenland. Zo kocht het in 2015 het Nederlandse verzekeringsconcern Vivat, eigenaar van merken als Zwitserleven en Reaal, van de Nederlandse Staat. Ook kocht het bedrijf het bekende hotel Waldorf Astoria in New York.

Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse verzekeraars is onduidelijk. Eerder waren er berichten dat Chinese autoriteiten willen dat Anbang zijn buitenlandse activiteiten gaat verkopen. Dat zou betekenen dat Vivat na een paar jaar alweer een nieuwe eigenaar krijgt.

Een woordvoerder van Vivat zegt dat de ingreep in China op dit moment geen gevolgen heeft voor het bedrijf in Nederland. "Onze financiƫle positie is goed. Bovendien vallen we onder toezicht van De Nederlandsche Bank."

STER Reclame