Italianen in Amsterdam balen nog steeds van verlies brexitbuit

Aangepast
Europarlementariër Giovanni La Via omringd door Italiaanse journalisten Wessel de Jong NOS

De Italianen hebben het nog altijd moeilijk met hun verlies in de strijd om het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Bij een bezoek van een delegatie Europarlementariërs aan Amsterdam kwam de onvrede nog eens tot uiting.

Onder leiding van de Italiaanse christendemocraat Giovanni La Via is een parlementaire missie naar Amsterdam getogen, om toe zien of de verhuizing van het EMA van Londen naar Amsterdam wel ordentelijk wordt voorbereid.

De Europarlementariërs kregen onder meer uitleg over de voortgang van de verhuizing. Ook zijn ze rondgeleid door zowel het tijdelijk onderkomen van het agentschap bij Sloterdijk, als de bouwplaats van het nieuwe kantoor aan de Zuidas.

La Via is kritisch over het tijdelijke gebouw. Dat is niet ideaal, zegt hij. Ook over het nieuwe kantoor wil hij pas echt een oordeel vellen als het er daadwerkelijk is. "Vandaag hebben we alleen het project kunnen bekijken. We moeten het later controleren."

Maar volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is er niks mis met het gebouw en koos het EMA het zelf. Dat beaamt ook locoburgemeester Eric van der Burg van Amsterdam. "Het is een hartstikke goed gebouw en is uiteindelijk op hun verzoek gekozen."

De parlementaire missie werd opgezet na de ophef over de verhuizing van het EU-agentschap naar Amsterdam. De Italianen vechten de verhuizing aan omdat de bouw van het nieuwe EMA-kantoor vertraagd is, en het tijdelijke pand te klein zou zijn.

Ze willen dat het medicijnagentschap alsnog verhuist naar Milaan, dat als nummer twee uit de strijd kwam. De delegatie legt haar bevindingen in maart voor aan de milieucommissie van het Europees Parlement.

Formeel moet het Europees Parlement nog instemmen met de verhuizing, maar volgens De Lange is het een gelopen race. "Uiteindelijk is er een politiek besluit genomen en moeten we vooruit." Dat zegt ook locoburgemeester Van Der Burg: "De kans dat het EMA alsnog naar Milaan gaat, lijkt me nul. Het is onverstandig om nu weer te switchen".

De Italianen zelf lijken ook in te zien dat de kans dat het agentschap alsnog naar Milaan verhuist nihil is. "Dit is niet de tweede helft van een voetbalwedstrijd", zegt La Via tegen de NOS. "Het is duidelijk dat het agentschap naar Amsterdam verhuist." Maar tegen de Italiaanse media zei hij later iets anders, namelijk dat ze geen antwoord hebben gekregen op hun kritische vragen.

Troef

De Italianen mogen er dan van balen, maar het is erg onwaarschijnlijk dat het EMA alsnog naar Milaan verhuist. De procedures om het agentschap naar Nederland te verhuizen zijn al in werking gezet. En naar verwachting verhuizen de eerste medewerkers van het agentschap en hun gezinnen al in de tweede helft van 2018 naar Nederland.

Volgens correspondent Mustafa Marghadi zien de Italianen zelf ook wel in dat de kans heel klein is. Maar toch doen ze er alles aan om het agentschap alsnog naar Milaan te krijgen. De Italianen maken misschien wel zo veel ophef om die later nog in te zetten als troefkaart in het Europees Parlement, denkt hij. "In de hoop dat Italië de volgende keer wel aan het langste eind trekt."

De verhuizing van Londen naar Amsterdam staat in maart 2019 gepland. De oplevering van het nieuwe EMA-kantoor aan de Zuidas in Amsterdam wordt in november 2019 verwacht.

STER Reclame