In ruil voor luxereisjes bestelde ambtenaar honderden dienstauto's bij dealers
NOS NieuwsAangepast

Jaar cel voor corrupte auto-ambtenaar van Defensie

Voormalig Defensie-ambtenaar Jacques H. moet een jaar de cel in wegens corruptie bij de aanschaf van auto's voor het Rijk. De 65-jarige hoofdverdachte in deze zaak liet zich jarenlang fêteren door grote autodealers en als tegenprestatie bestelde hij bij die dealers auto's voor het wagenpark van Defensie en politie.

Een anonieme klokkenluider bracht de zaak in 2011 aan het licht. In het daaropvolgende onderzoek kwamen tientallen verdachten naar voren. Uiteindelijk bleven elf verdachten over, waarvan er vijf zijn vrijgesproken. Naast een jaar cel voor de hoofdverdachte, kregen de anderen werkstraffen opgelegd.

Volgens de rechtbank is bewezen dat Jacques H. zich jarenlang heeft laten omkopen door de autobranche. Zo kon hij bijvoorbeeld voor een zacht prijsje een auto leasen voor privégebruik en had hij tankpassen tot zijn beschikking.

Luxereisjes

Daarnaast maakte hij op kosten van de autodealers luxe tripjes naar onder meer de tennistoernooien Wimbledon in Londen en Roland Garros in Parijs. Hij zou voor 100.000 euro in de watten zijn gelegd. Daarbij ging het naast Volkswagen- en Audi-importeur Pon ook om Renault- en Peugeotdealers. De dealers kochten strafvervolging eerder al af.

De rechtbank stelt dat H. een unieke positie had binnen het ministerie van Defensie. Hij had een groot netwerk en voerde taken uit die geheimhouding vereisten. Maar H. heeft ook het ambtsgeheim geschonden. Hij verstrekte ongeoorloofd geheime documenten aan derden.

Baan kwijt

Toch volgt de rechtbank niet het Openbaar Ministerie, dat drie jaar cel had geëist. De rechter veroordeelt hem tot een jaar cel, onder meer omdat het onderzoek lang heeft geduurd. Advocaten van de verdachten hadden aangegeven dat die lange tijd grote impact heeft gehad op het privéleven van de verdachten. De meesten raakten hun baan kwijt.

De andere veroordeelden, waaronder oud-politiefunctionarissen, krijgen werkstraffen omdat ze eveneens misbruik hebben gemaakt van hun positie als ambtenaar. Een oud-medewerker van importeur Pon kreeg een werkstraf van veertig uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl