De volgens Roda JC ten onrechte afgekeurde treffer van Donis Avdijaj
NOS VoetbalAangepast

Roda JC verliest kort geding, Willem II blijft halvefinalist

Roda JC heeft het kort geding dat de Limburgers hadden aangespannen tegen voetbalbond KNVB verloren. De club betwistte het juiste gebruik van de Video Assistant Referee (VAR) in de - uiteindelijk via strafschoppen verloren - bekerwedstrijd tegen Willem II, maar volgens de rechter zijn er geen procedurele fouten gemaakt.

Roda JC dacht in die kwartfinale in Tilburg acht minuten voor tijd op een 3-2 voorsprong te zijn gekomen. Na inschakeling van de VAR werd de treffer echter geannuleerd, omdat kort daarvoor Roda-speler Mikhail Rosheuvel hands had gemaakt. De club uit Kerkrade noemt die ingreep op basis van de beelden onrechtmatig, omdat in de tussentijd Willem II in balbezit is geweest.

Collard: geen moment spijt gehad

De rechter heeft nu echter geoordeeld dat de treffer van Donis Avdijaj terecht is afgekeurd en dus blijft de uitslag van het bekertreffen gewoon staan en speelt Willem II volgende week in de halve finales tegen Feyenoord.

"Wij zijn van mening dat het VAR-gebeuren niet juist is toegepast", zei Wim Collard, algemeen directeur van Roda JC, donderdagochtend voorafgaand aan het kort geding. "Het cruciale punt is: waar begint de aanvraagsituatie? In onze ogen is dat na het balcontact van Willem II. Op het moment dat dat wordt bevestigd door partijen, heb je een hele andere situatie. En dan is er dus een beslissing genomen ten nadele van Roda JC."

'Videoscheidsrechter is niet buiten z'n boekje gegaan'

Dat het hier uiteindelijk om een gewone scheidsrechterlijke beslissing is gegaan, wilde er bij Collard niet in. "In het VAR-reglement staat heel duidelijk vermeld voor welke situaties de VAR bedoeld is. Als wij gelijk krijgen, is het VAR-reglement niet conform de bedoelingen toegepast. En dan is het nog maar de vraag of dit een juiste scheidsrechterlijke beslissing is geweest."

Roda JC hoopte via de rechter alsnog in de halve finales van het bekertoernooi terecht te komen. Collard: "Het liefst zou ik die acht minuten uitspelen bij Willem II, gevolgd door een halve finale in de Kuip." Maar zover gaat het dus niet komen.

'Op feitelijke beslissing scheidsrechter kun je niet terugkomen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl