De reddingsbrigade houdt 27 bruggen in Zuid-Korea in de gaten
NOS NieuwsAangepast

De donkere kant van Zuid-Korea, elke 40 minuten een zelfmoord

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Het is een kant van Zuid-Korea die al langer bekend is, maar waar de Koreaanse overheid nu eindelijk iets aan wil doen. Het hoge aantal zelfmoorden. Tijdens de Olympische Spelen zien we de Koreanen vooral lachen, maar wie langer met ze praat, ontdekt dat de Koreaanse samenleving allesbehalve vrolijk is.

Op een K-pop-concert tijdens de Spelen vertellen jongeren dat ze een enorme druk voelen om te presteren. "We hebben het veel te druk en bijna geen vrije tijd. Het gevolg is dat veel mensen depressief raken", zegt een meisje.

Twee maanden geleden pleegde de bekende K-pop-artiest Kim Jong-hyun zelfmoord. Het veroorzaakte een schok in de Koreaanse samenleving. Maar het zorgde er ook voor dat het probleem meer bespreekbaar wordt, vertelt een ander jong meisje tijdens het concert.

"Depressiviteit en zelfmoord kende ik tot voor kort niet, maar nu er een aantal bekende artiesten zelfmoord heeft gepleegd wordt het probleem zichtbaarder."

De regering van president Moon Jae-in wil er iets aan doen en heeft onlangs toegezegd miljoenen te investeren in betere psychische zorg. Er komen extra maatschappelijk werkers en meer begeleiding voor mensen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

Een team van de NOS voer een middag met ze mee, op zoek naar iemand die twee dagen eerder was gesprongen.

Op pad met de zelfmoordreddingsdienst in Zuid-Korea

Iedere 40 minuten sterft er in het Aziatische land iemand door zelfmoord. Het zijn er 36 per dag. Ter vergelijking: in Nederland zijn het er vijf per dag, terwijl hier drie keer zo weinig mensen wonen als in Zuid-Korea.

Het aantal zelfmoordenaars ligt al jaren op hetzelfde niveau. Alleen al in de hoofdstad Seoul springen jaarlijks 530 mensen van een brug in de Han-rivier.

Drie reddingsbrigades bewaken de 27 bruggen, maar kunnen zelfs met hekken, camera's en noodknoppen niet voorkomen dat mensen eraf springen. Ze moeten regelmatig op zoek naar drenkelingen.

  • NOS
    De Mapobrug wordt ook wel de zelfmoordburg genoemd
  • NOS
    Hekken, camera's en noodknoppen kunnen niet voorkomen dat mensen springen

Ju-Hee Lee (48) nam tien jaar geleden een overdosis medicijnen. Ze had financiële problemen en haar ouders waren overleden. Een dag na haar poging werd ze wakker in het ziekenhuis. "Mijn dochtertje heeft me er doorheen gesleept." Lee begon een organisatie die voorlichting geeft aan scholieren over zelfdoding. Volgens haar moet er iets veranderen.

"Ik denk dat onze maatschappij de jongeren leert om competitief te zijn. Maar we moeten beseffen dat vrienden en familie elkaar juist moeten steunen en niet elkaars concurrent moeten zijn."

Ze juicht het extra geld van de regering dus toe. "Dit soort plannen worden in andere landen al met succes uitgevoerd. Het is goed om meer bewustwording te creëren zodat vrienden en familie op tijd kunnen ingrijpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl