NOS NieuwsAangepast

Podcast #DeDag: Hoe komt Brazilië uit diepe crisis?

Geweld, militairen op straat, corruptie en vriendjespolitiek. Het gaat niet goed met Brazilië. Het land zette zich niet lang geleden nog in de schijnwerpers met het WK voetbal én de Olympische Spelen.

Dat had een keerpunt kunnen zijn. Maar nu de sportliefhebber naar huis is, dringt de keiharde realiteit zich op. Over de complexe oorzaken van de politieke en economische crisis, praten we met Kees Koonings, hoogleraar Latijns-Amerikastudies.

Het is volgens hem onterecht dat oud-president Dilma Rousseff alle schuld voor de crisis krijgt. "In 2015 bleef het congres bijvoorbeeld haar zuinigheidsbeleid blokkeren. De negatieve spiraal heeft ook te maken met grondstofprijzen, import en export. Factoren die voor Brazilië moeilijk zijn om in de hand te houden."

Wel ziet Koonings de rechterlijke macht in het land steeds sterker worden. Maar is dat genoeg om het tij te keren?

Verder in De Dag

Wat kan een werkgever voor je doen als je in een vechtscheiding ligt? En moet die wel iets doen? Als het aan het Platform Scheiden zonder Schade ligt wel. Mediator Gideon de Haan laat ons binnenkijken in zijn spreekkamer. Hij vertelt in De Dag over de schaamte waarmee scheiden is omgeven en wat voor effect dat heeft.

En aannemers in Drenthe zijn gewaarschuwd. Als ze meehelpen aan de bouw van een windmolen in Exloërmond, dan moeten ze niet raar opkijken als ze saboteurs op hun weg vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl