wekdienst
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/2: komt er een strafzaak tegen de tabaksindustrie?

Goedemorgen! Vandaag besluit het Openbaar Ministerie of er een zaak komt tegen de tabaksindustrie. En personeel van Air France gaat staken.

Het vriest vanochtend eerst licht. Vanmiddag wordt het 4 of 5 graden. Daarbij is het vrij zonnig en droog. Vrijdag en in het weekend blijft het koud, met een schrale oostenwind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het Openbaar Ministerie besluit of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie. Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 aangifte namens een longkankerpatiënt, en sindsdien hebben zich daar onder meer artsen, ziekenhuizen en verpleegkundigen bij aangesloten.

• De Duitse rechter komt met een oordeel over een mogelijk dieselverbod. Het is de vraag of zo'n verbod ingezet mag worden om de lucht schoner te maken.

• De Tweede Kamer stemt vandaag over het afschaffen van het raadgevend referendum. De wet die burgers de mogelijkheid geeft om zo'n referendum aan te vragen bestaat sinds 1 juli 2015.

• En piloten, cabinepersoneel en grondmedewerkers van Air France staken. Ze eisen een loonsverhoging van zes procent. Niet al het personeel doet overigens mee aan de staking.

De Griekse premier Tsipras

Dit heb je gemist:

Het kabinet neemt de komende jaren, samen met de politie en rechters, nieuwe maatregelen om slachtoffers van misdrijven te beschermen en meer rechten te geven. Minister Dekker voor Rechtsbescherming maakt de maatregelen vandaag bekend op de Europese dag van het slachtoffer.

Zo worden verdachten van gewelds- of zedenmisdrijven die voorlopig vastzitten, verplicht om bij de rechtszaak aanwezig te zijn en naar het slachtoffer te luisteren als dat ervoor kiest te spreken. Ook mogen ouders van een vermoord kind spreken bij de voorwaardelijke beëindiging van de tbs-periode van de dader.

Ander nieuws uit de nacht:

Nabestaanden eisen nu actie, Trump stelt bewapenen leraren voor: de president wil kijken naar betere background checks en het verbieden van zogeheten bump stocks, die van een semi-automatisch geweer een automatisch geweer maken. Ook zei Trump dat hij wel wat ziet in het bewapenen van schoolmedewerkers.

'Deel meisjes terecht na aanval Boko Haram': volgens lokale media zijn tientallen meisjes in Nigeria door het leger gered in een dorp op de grens tussen de deelstaten Borno en Yobe.

'Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit krijgt strafontslag': volgens de politietop heeft Smit zich schuldig gemaakt aan verduistering door jarenlang geregeld familieleden, vrienden en collega's te fêteren op kosten van de politie.

Grieks parlement opent onderzoek naar grote corruptiezaak: het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis zou steekpenningen hebben betaald aan artsen, ambtenaren en politici, onder wie twee ex-premiers en acht voormalige ministers.

Dag 14 van de Olympische Spelen

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  • Er wordt vandaag niet geschaatst in Pyeongchang. Het shorttracken op de Olympische Spelen wordt om 11.00 uur vervolgd met de kwartfinales van de 500 meter. Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf komen in de vierde heat in actie, Sjinkie Knegt ontbreekt omdat hij al in de eerste ronde werd gediskwalificeerd.
  • Om 11.14 uur is het de beurt aan de Nederlandse shorttrackvrouwen Lara van Ruijven (heat 3), Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting (heat 4) maken hun opwachting op de 1.000 meter. Rond lunchtijd worden zowel bij de mannen als de vrouwen de finales gereden.
  • Tussen het shorttrack door vinden de huldigingen plaats van de achtervolgingsploegen. Rond de klok van elven nemen Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek hun medaille in ontvangst en een uur later mogen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest en Koen Verweij hun eremetaal ophalen.

En dan nog dit:

In 1992 schonk Annelise Coberger Nieuw-Zeeland de eerste medaille ooit op de Winterspelen. De skiester veroverde zilver op de slalom. Vervolgens stonden de Kiwi's weer decennialang droog.

Maar vannacht was het feest: na 26 jaar haalde Nieuw-Zeeland weer een medaille op de Olympische Spelen. De pas 16-jarige Zoi Sadowski-Synnott won op de Big Air de bronzen medaille.

En op de derde plak was het iets minder lang wachten. Anderhalf uur na de prestatie van Sadowski-Synnott eindigde de eveneens pas 16-jarige freestyleskiër Nico Porteous als derde - en dus goed voor brons - op het onderdeel halfpipe.

De Nieuw-Zeelanders zullen van al die successen vast een beetje confuus zijn. In 1952 deed het land voor het eerst mee aan de Winterspelen. Op hun eerste medaille hadden ze dus ook al veertig jaar moeten wachten.

Zoi Sadowski-Synnott na de race die haar een bronzen plak opleverde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl