Andre Myhrer
NOS SportAangepast

Favorieten falen, Zweed Myhrer wint goud op slalom

André Myhrer is verrassend olympisch kampioen op de slalom geworden. De 35-jarige Zweed, die 2010 op hetzelfde onderdeel brons pakte, is de op een na oudste winnaar van een gouden olympische skimedaille ooit.

Alleen Aksel Lund Svindal is een fractie ouder. De Noor, twee weken ouder dan Myhrer, won vorige week de afdaling in Pyeongchang.

De slalom beloofde een duel te worden tussen de Oostenrijker Marcel Hirscher (al goed voor twee keer goud in Zuid-Korea) en de Noor Henrik Kristoffersen. De twee toppers haalden echter de finish niet.

Myhrer skiede in de eerste run de tweede tijd achter Kristoffersen en hield in zijn tweede run 0,34 voorsprong over op Ramon Zenhaeusern. De Zwitser steeg van de negende plek naar het zilver.

De Oostenrijker Michael Matt sprong zelfs van plaats twaalf naar het brons. Vier jaar geleden won zijn broer Mario goud op de slalom.

Van de acht wereldbekerslaloms die er dit seizoen werden geskied, won Hirscher er zes. Kristoffersen boekte één zege en stond steevast op het podium. In alle races waar ze aan deelnamen, haalden de Oostenrijker en de Noor de finish.

Voor Hirscher ging het in de eerste run mis. Al vroeg in de race maakte hij een foutje. Hij kwam niet meer in zijn ritme en vloog uiteindelijk uit de bocht. Kristoffersen kende een uitstekende eerste run, maar ging in de tweede jammerlijk in de fout.