In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Vechtpartij in rechtszaal, familieleden vliegen verdachte aan

In de rechtbank in Den Bosch is een zitting vandaag uitgelopen op een knokpartij. De verdachte zat nog maar net op zijn plaats, toen hij werd aangevallen door familieleden van een vermoorde man die op de publieke tribune zaten.

De parketpolitie bracht de verdachte snel terug naar de cel, maar kon niet voorkomen dat hij een aantal klappen kreeg. Ook een journalist van Omroep Brabant werd belaagd en bedreigd. Daarna was het in de gang van de rechtbank korte tijd onrustig.

De politie sprak van een chaotische situatie en ontruimde het gebouw. Er is niemand aangehouden. De herrieschoppers zijn uit de rechtbank gezet en niet lang daarna ging de pro-formazitting verder.

Acht agenten

De rechtbank Den Bosch had de zitting van vandaag beoordeeld als een met een verhoogd risico. Daarom waren er acht agenten van de parketpolitie in de zaal, in plaats van de gebruikelijke twee.

Toch was er volgens de rechtbank geen enkele aanwijzing dat geweld zou worden gebruikt, schrijft Omroep Brabant. De rechtbank heeft besloten dat de andere zittingen in deze zaak worden verplaatst naar een beveiligde rechtbank.

De zaak draait om de dood van de 33-jarige Yassine Majiti. Hij werd begin november doodgeschoten in Best. Het Openbaar Ministerie verdenkt Toon N. van moord of doodslag.

Spijt en excuses

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van N. zei dat hij na het zien van de agressie in de rechtszaal wel begrijpt waarom zijn cliënt begin november heeft geschoten. Volgens Kuijpers werd zijn cliënt bij de schietpartij bedreigd en zag hij dat een vriend in elkaar werd geslagen.

De familieleden van Majiti laten via hun advocaat weten spijt te hebben van hun aanval. Ze hebben excuses aangeboden.

Advocaat Schouten zegt dat de nabestaanden niet te spreken waren over "de nonchalante houding" van de verdachte. "Hij keek respectloos naar de nabestaanden. Ik weet niet zeker of dit de aanleiding is. Ik praat het ook zeker niet goed."

Advertentie via Ster.nl