NOS NieuwsAangepast

Nederlanders heimelijk opgepikt in Libië

Zeven Nederlanders zijn in Libië bij een Britse reddingsactie geëvacueerd. Ze zaten in Jakira, in de woestijn ten zuiden van Benghazi. De Nederlanders werden samen met 143 anderen in het grootste geheim opgepikt door de Britse luchtmacht.

De werknemers van oliemaatschappijen zaten zo geïsoleerd, dat ze onmogelijk de kust konden bereiken om vandaar te worden geëvacueerd. Ze werden een paar dagen geleden geïnformeerd over de reddingsactie, maar mochten er met niemand over praten, zelfs niet met hun familie.

Malta

Twee Herculesvliegtuigen hebben de groep in de woestijn ten zuiden van Benghazi opgepikt. Dat gebeurde zonder toestemming van Libië. De evacués werden daarna overgebracht naar Malta. Drie andere Nederlanders zijn met Duitse vluchten naar Kreta gebracht.

Er zijn nog tien Nederlanders in Libië die het land willen verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt nog hoe zij kunnen worden geëvacueerd. Nederland heeft nog niet besloten of en wanneer de ambassade in Libië dicht gaat.

Blijven

België sluit wel zijn ambassade in de Libische hoofdstad. De ambassade moet wel eerst uitzoeken of er nog Belgen in Libië zijn die willen vertrekken. Er zouden nog zo'n dertig Belgen in het land zijn, maar die zouden willen blijven.

De Britse autoriteiten melden dat er nog driehonderd Britten vastzitten in de Libische woestijn. Zij zullen naar verwachting op dezelfde manier worden opgehaald als de groep die zaterdagavond werd geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl