NOS Nieuws

Podcast #DeDag: Wel wapens maar minder schietpartijen in Zwitserland

Minder wapens is minder doden. Is het echt zo simpel? In De Dag bespreken we vuurwapengeweld.

Natuurlijk naar aanleiding van de schietpartij op een school in Florida. Maar we richten de blik op Zwitserland, omdat de Zwitsers ook een lange traditie van wapenbezit kennen. Daar mag je na de dienst je wapen mee naar huis nemen.

"Daar zie je een interessante evolutie", vertelt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut in De Dag. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen het bezit van wapens en het aantal mensen dat door vuurwapengeweld overlijdt. "Zo'n vijftien jaar geleden zijn de regels namelijk aangescherpt en dan zie je dat het aantal zelfmoorden spectaculair is gedaald."

Het substitutie-effect moet daarom niet overschat worden, vindt Duquet. Dat wil zeggen dat iemand die zelfmoord wil plegen wel iets anders gebruikt als er geen wapen in de buurt is. "Ook daarom is het belangrijk om goede wetgeving rondom wapens te hebben."

Verder in De Dag:

De straatnamencommissie op Urk staat vandaag in de schijnwerpers. De gemeente gaat straten in een nieuwbouwwijk vernoemen naar zeehelden van vroeger. Zeehelden die ook als omstreden kunnen worden gezien. Op Urk lijkt niemand verbaasd, een motie werd unaniem aangenomen. CDA'er Willem Foppen stemde ook voor. "Juist als de namen zichtbaar zijn, verdwijnt het gesprek over het verleden niet."

Bang om een AED te moeten bedienen? Onterecht, zegt het Rode Kruis vandaag. "Iedereen kan een AED bedienen, want het apparaat vertelt precies wat je moet doen." Bij een reanimatietraining in Nijmegen leren we hoe je met een AED om moet gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl