De Centrale Bank van Suriname in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

Kredietbeoordelaar verlaagt status van Suriname

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de status van Suriname verlaagd. Investeerders lopen volgens Moody's een hoog risico als zij beleggen in schulden van de Surinaamse overheid en daarom is de status verlaagd van B1 naar B2.

Volgens Moody's moet het land snel maatregelen nemen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Suriname heeft moeite om de rente en aflossingen op de groeiende staatsschuld te blijven voldoen. De beoordelaar sluit niet uit dat de status op korte termijn opnieuw wordt verlaagd.

De laatste jaren zijn de overheidsfinanciën flink verslechterd. In 2014 was de staatsschuld nog iets meer dan een kwart van het bruto binnenlands product; in 2016 was dat opgelopen tot meer dan 70 procent. Volgens Moody's lijkt de regering van Suriname niet in staat om structurele hervormingen door te voeren.

Stemrecht terug

Ondanks de financiële nood heeft het land volgens Surinaamse media wel een deel van de achterstallige betalingen aan de Verenigde Naties voldaan. Daardoor heeft Suriname zijn stemrecht bij de Algemene Vergadering weer terug.

De schuld bij de VN van Suriname was opgelopen tot 800.000 dollar en daarom werd half februari het stemrecht ingetrokken. De VN wilde 117.000 dollar hebben om de ontzegging van het stemrecht weer op te heffen. Hoeveel er nu is afbetaald, is niet duidelijk. De VN ontneemt een lid het stemrecht als het land langer dan een twee jaar een betalingsachterstand heeft.

Crisis

De Surinaamse economie is sinds eind 2015 in een diepe crisis geraakt. Dat komt onder meer door de dalende prijzen van olie en goud, waar het land een groot deel van zijn inkomsten uit haalt.

Om Suriname draaiend te houden leent de overheid miljarden Amerikaanse dollars. De Surinaamse dollar daalt snel in waarde. In de winkels zijn de prijzen soms in korte tijd verdubbeld, omdat veel levensmiddelen worden geïmporteerd en in euro's of dollars moeten worden afgerekend. Ook de prijzen voor brandstof en elektriciteit zijn gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl