Onder voornamelijk conservatieve Amerikaanse Twitter-gebruikers is de afgelopen uren onrust ontstaan. Ze melden massaal op Twitter dat ze volgers zijn kwijtgeraakt, vaak honderden of zelfs duizenden tegelijk. Het vermoeden bestaat dat het gaat om een schoonmaakactie van Twitter, bedoeld om nepaccounts te verwijderen.

De kans bestaat dat er onder deze accounts ook veel zogeheten Russische bots zijn, die waarschijnlijk zijn gemaakt door de trollenfabriek Internet Research Agency. Deze organisatie wordt genoemd in het onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller.

De omvang van de vermoedelijke schoonmaak is nog niet duidelijk. Wel wordt er veel over gesproken op Twitter. Volgens het netwerk zelf zijn er al bijna 80.000 tweets verstuurd met de #TwitterLockOut.

Reactie Twitter

In een door de NOS gevraagde reactie zegt Twitter dat het bedrijf nooit ingrijpt "op basis van een politieke voorkeur."

Het platform kampt al jaren met de aanwezigheid van miljoenen bots op het platform. Bots zijn geautomatiseerde Twitter-accounts die gebruikers volgen en, aangestuurd door mensen, over elk onderwerp kunnen meepraten om onrust te zaaien en het debat te beïnvloeden.

Hoe groot het probleem precies is, is onduidelijk. De schattingen over het aantal bots lopen uiteen. Onderzoekers kwamen vorig jaar uit op 48 miljoen nepgebruikers. Volgens Twitter zijn het er minder, maar het bedrijf heeft er belang bij dit getal lager in te schatten. Want hoe meer bots er onder de 330 miljoen maandelijks actieve twitteraars zitten, hoe minder het platform waard is.

STER reclame