Festivalgangers op Pinkpop tijdens de editie van 2017
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 21/2: Rutte naar May en programma Pinkpop bekend

Goedemorgen! Vandaag spreekt premier Rutte in Londen zijn ambtgenoot May, wordt het programma van festival Pinkpop bekendgemaakt en debatteert de Tweede Kamer over Schiphol en lerarensalarissen.

De komende uren vriest het licht en komt mogelijk een enkele mistbank voor. Verder schijnt de zon vandaag geregeld en wordt het vanmiddag 4 tot 6 graden bij een matige noordoostenwind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte reist deze dagen van de ene naar de andere Europese hoofdstad. Vandaag voert hij in Londen besprekingen met zijn Britse ambtgenoot Theresa May. Maandag was hij nog in Berlijn waar hij een ontmoeting had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
  • In Amsterdam wordt het programma van de 49ste editie van Pinkpop bekendgemaakt. Het festival vindt plaats op 15, 16 en 17 juni 2018 op het festivalterrein van Megaland in Landgraaf.
  • In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de veiligheid van het vliegverkeer op Schiphol. In een ander Kamerdebat zal gaan over de lerarensalarissen gaan en het lerarentekort.
  • President Trump ontvangt scholieren uit Parkland voor een 'luistersessie' op het Witte Huis. De scholieren komen praten over de schietpartij op hun school.

Wat heb je gemist?

Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Dat melden De Telegraaf en RTL Nieuws. In het oorspronkelijke plan zou het vliegveld vanaf april 2019 uitgebreid worden, maar hier was veel verzet tegen. Omwonenden zijn bang voor geluidsoverlast en luchtvervuiling. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil de extra tijd waarschijnlijk gebruiken om meer onderzoek naar overlast te doen.

De Amerikaanse vicepresident Pence sprak bij de Olympische Spelen wel met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

Ander nieuws uit de nacht:

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  • De Nederlandse achtervolgingsploegen gaan op de langebaan op jacht naar goud. Zowel de mannen als de vrouwen zijn de regerend olympisch kampioen en die titel willen ze graag prolongeren. Daarvoor moeten ze dan wel eerste de halve finales winnen.
  • Om 12.00 uur komen de Nederlandse vrouwen (Lotte van Beek, Ireen Wüst en Antoinette de Jong) op de baan tegen de VS. Een klein half uurtje later, om 12.28, schaatst de mannenploeg (met Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen) tegen Noorwegen.
  • De finales bij de ploegenachtervolging zijn respectievelijk om 13.56 uur (vrouwen) en 14.17 uur (mannen).
  • De Nederlandse shorttrackvrouwen mogen zich melden op Medal Plaza, waar ze de bronzen medaille krijgen omgehangen na de stunt van gisteren op de relay. Dankzij twee straffen in de A-finale mocht Nederland, dat de B-finale won, maar kansloos leek voor een medaille, toch juichen.

De voorbeschouwing en de races zijn vanaf 11.30 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl

Meer over de Spelen en wat er afgelopen nacht gebeurde lees je hier.

Dag 12 in Pyeongchang

En dan nog dit:

Nederland heeft er een rijksmonument bij: het Evoluon in Eindhoven. Het futuristische gebouw heeft de vorm van een vliegende schotel en werd in 1966 geopend. Het Evoluon wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte en congrescentrum.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl