Reuters

Syrische troepen zijn de enclave Afrin binnengetrokken om de Koerdische strijders daar te helpen zich te verdedigen tegen het offensief van Turkije.

De enclave is in handen van de Koerdische militie YPG en ligt geïsoleerd van de rest van het Koerdische gebied in Noordoost-Syrië. Behalve door de Turkse troepen, wordt Afrin belegerd door pro-Turkse Syrische rebellen.

Een adviseur van het Koerdische bestuur in Noord-Syrië zei eergisteren, toen de actie werd aangekondigd, dat de Koerden bereid zijn samen te werken met iedereen die hen wil helpen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu dreigde direct met tegenacties.

Het offensief van Turkije tegen Afrin begon op 19 januari. De Turken zeggen dat de Koerden in het gebied een bedreiging vormen voor Turkije. Syrische staatsmedia beschouwen het offensief als een poging van het Turkse regime om het gebied te bezetten.

NAVO

De Syrisch-Koerdische YPG wordt gesteund door de VS en de NAVO, maar niet in Afrin. Daar vecht de YPG tegen NAVO-lid Turkije. De Koerdische militie wordt door Turkije beschouwd als een terreurorganisatie.

STER reclame