Debat gaat verder: 'referendum over afschaffen referendum hoeft niet'

Aangepast
Vicepresident Donner van de Raad van State ANP

Het Kamerdebat met minister Ollongren over het afschaffen van het raadgevend referendum gaat vanavond verder. De oppositiepartijen wilden vorige week eerst een uitgebreidere juridische toelichting van de Raad van State over het intrekken van de referendumwet.

Ze vonden dat zij in een juridisch moeras terecht waren gekomen. Na verschillende discussies tussen de regeringspartijen en de oppositiepartijen werd het debat toen geschorst.

Bevestigt eigen oordeel

Die toelichting van de Raad van State kwam vanmiddag. De Raad bevestigt het eigen eerdere oordeel, namelijk dat in de intrekkingswet kan worden opgenomen dat er geen referendum over die intrekkingswet wordt gehouden.

De Raad noemt de in het wetsvoorstel opgenomen constructie "in juridische zin effectief". Maar het adviescollege wil er niet over oordelen of dat ook wenselijk is. "Dat is een politieke vraag." Het is dus aan de Tweede Kamer of er een referendum over het afschaffen van het referendum komt.

Zwarte dag voor de democratie

Tijdens het debat vorige week kreeg Ollongren felle kritiek van de oppositiepartijen op haar voorstel. SP-Kamerlid Van Raak sprak van een zwarte dag voor de democratie.

PVV-Kamerlid Bosma had zijn begrafenispak aangetrokken "omdat Hans van Mierlo nu pas echt wordt begraven". Vandaag was er weer kritiek op de minister, omdat het advies van de Raad van State eerder bij de pers was aanbeland dan bij de Tweede Kamer.

Uitslag staat al vast

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn eensgezind: zij willen het raadgevend referendum afschaffen en zien een referendum daarover niet zitten.

Donderdag stemmen de Kamerleden over de intrekkingswet. Doordat de vier regeringspartijen voor deze intrekking zijn staat de uitkomst nagenoeg vast.

Het debat is vanaf 19.30 uur live te volgen op NPO Politiek.

STER Reclame