Het begin van de serie tweets van Facebook-manager Rob Goldman Screenshot Twitter

'Facebook-manager zegt sorry na foute tweets over Rusland-onderzoek'

tijd van publicatie Aangepast

Het is niet de makkelijkste tijd voor Facebook. Dat het een grote rol speelde in de campagne van Russische trollen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, was al duidelijk en aan kritiek ontbreekt het dan ook niet. Toen speciaal aanklager Robert Mueller dit alles afgelopen vrijdag nog eens bevestigde, was het zaak voor het bedrijf om nederig over te komen.

Maar dat mislukte.

Want sinds dit weekend ligt Facebook onder vuur vanwege een serie ongelukkige tweets over het Rusland-onderzoek van Rob Goldman, de vicepresident advertenties bij het bedrijf. Hij heeft volgens technologiesite Wired inmiddels intern zijn excuses aangeboden. Het begon met een bericht waarin hij zei blij te zijn met de aanklachten van Mueller, maar er direct aan toevoegde dat bepaalde feiten over het onderzoek zijn die "nog steeds niet goed worden begrepen".

Wat volgde was een serie tweets waarin Goldman, die naar eigen zeggen alle Russische advertenties heeft gezien, probeerde om wat zaken die in zijn ogen niet klopten recht te zetten. Zo schreef hij in de tweede tweet dat het niet Ruslands belangrijkste doel was de verkiezingen te beïnvloeden.

Uit de aanklachten van Mueller blijkt dat dit wel degelijk het belangrijkste doel was. Daarnaast mist de belangrijke nuance dat advertenties op Facebook maar een deel van het verhaal zijn. Door de trollen werden ook (nepnieuws)berichten gedeeld en evenementen georganiseerd.

Lang niet alles wat Goldman deelde via Twitter was fout, maar doordat sommige dingen niet klopten en andere berichten context misten, schiep hij meer onduidelijkheid over het Rusland-onderzoek en de positie van Facebook. Dat was reden voor The New York Times om al zijn berichten te onderwerpen aan een factcheck.

Later had de vicepresident ook wel door dat hij ongelukkige formuleringen had gebruikt. In een reactie op een andere Twitter-gebruiker zei hij dat "de Russen zeker voor Trump waren".

De tweets van Goldman kregen afgelopen weekend steeds meer aandacht. Niet alleen van Facebook-collega’s en journalisten, maar ook van de Amerikaanse president. Trump gebruikte het tweede bericht, waarin Goldman stelt dat de Russische advertenties niet bedoeld waren om de verkiezingen te beïnvloeden, om te laten zien dat er weinig aan de hand was. Het drama voor Facebook was daarmee compleet.

Zondagavond volgde een verklaring van een andere vicepresident van Facebook, die verantwoordelijk is voor het wereldwijde beleid. "We hebben niets gevonden dat de aanklachten van de speciaal aanklager tegenspreekt. Elke suggestie dat dit wel zo is, klopt niet." En volgens Wired betekent dit zoveel als:"We hebben Rob Goldman gevraagd om zijn telefoon in een rivier te gooien".

'Een serieuze fout'

Uiteindelijk besloot Goldman ook zijn excuses aan te bieden. Niet publiekelijk, maar wel intern volgens Wired. "De tweets waren mijn eigen mening, niet die van Facebook", schrijft hij onder meer. "En mijn mening heb ik verkeerd verwoord. De speciaal aanklager heeft veel meer informatie dan ik. Het was verkeerd om de indruk te wekken alsof ik de conclusies van Mueller tegenspreek."

Een Nederlandse woordvoerder van Facebook heeft laten weten dat het bedrijf niet wil reageren op de berichtgeving van Wired.

STER reclame