Slachtoffers van Bennell op weg naar de rechtbank AFP

In Engeland is de voormalige voetbaltrainer Barry Bennell tot 31 jaar cel veroordeeld voor tientallen gevallen van kindermisbruik. Hij heeft als jeugdcoach tussen 1979 en 1991 minstens twaalf jongens in de leeftijd van 8 tot 15 jaar seksueel misbruikt.

De rechter in Liverpool omschreef de 64-jarige Bennell als het "pure kwaad". Bennell schudde van nee toen hij het vonnis hoorde. "Voor die jongens leek u een god, maar in werkelijkheid was u de duivel in persoon", zei de rechter. "U beroofde de jongens van hun kindertijd en hun onschuld."

Zelfmoordneigingen

Bennell werkte onder meer als jeugdcoach voor de clubs Crewe Alexandra, Manchester City en Stoke City. Hij is sinds 1994 drie keer veroordeeld voor misbruik. Zijn langste straf kreeg hij in 1998. Hij moest negen jaar de cel in voor het misbruiken van zes kinderen. Daarna kwamen er via een meldpunt nieuwe aanklachten tegen hem en tegen andere jeugdtrainers.

In het proces moest Bennell diverse verklaringen van zijn slachtoffers aanhoren. Sommigen vertelden dat ze zelfmoordneigingen hadden. Twee mannen zeiden dat ze zich niet in staat voelden zelf kinderen te krijgen vanwege het misbruik.

Uit de verklaringen kwam naar voren dat Bennell dreigde dat de jeugdvoetballers hun voetbalcarrière wel konden vergeten als ze zich verzetten tegen zijn seksuele avances.

STER reclame