Lorentzen
NOS SchaatsenAangepast

Lorentzen eert met goud coach Wotherspoon: hij is een grote inspiratie

Håvard Lorentzen maakte zich klaar voor zijn rit op de 500 meter toen Cha Min-kyu verraste met een evenaring van het olympisch record. "Toen ik dat zag, dacht ik eerst: dat gaat mij niet lukken", zei Lorentzen. "Maar ik werd er ook door getriggerd."

En dat bleek. Lorentzen dook met 34,41 een honderdste van een seconde onder de tijd van de Zuid-Koreaan. "Het is moeilijk als de concurrentie zo snel is, maar ik wist dat het kon. Ik had me het hele seizoen niet zo goed gevoeld."

De Noor reed de race van zijn leven op het belangrijkste moment. "Een persoonlijk record bij de start én de finish dat ook nog eens een olympisch record oplevert. Het is ongelooflijk", sprak hij stralend.

Lorentzen had niet verwacht het olympisch record te verbreken

De illustere Noorse schaatsgeschiedenis is een hoofdstuk rijker met de titel van Lorentzen, die de statistieken paraat bleek te hebben. "Ik ben de eerste Noor die een medaille pakt op de 500 meter in vijftig jaar. En het is de eerste gouden schaatsmedaille in twintig jaar", somde hij soepel op.

"Het was wel weer eens tijd voor een gouden medaille. Dat ik nu onderdeel uitmaak van de rijke geschiedenis van het Noorse schaatsen, vind ik heel bijzonder", zei Lorentzen, die Ådne Søndrål (1998) aflost als laatste Noorse olympisch schaatskampioen.

'Eindelijk heeft Wotherspoon goud'

Lorentzen wordt gecoacht door een van de beste sprinters uit de geschiedenis, Jeremy Wotherspoon. De Canadees werd liefst vier keer wereldkampioen sprint, maar hield als actief schaatser een trauma over aan de Olympische Spelen omdat het goud hem daar keer op keer door de vingers glipte.

Met die wetenschap in het achterhoofd, betrok Lorentzen zijn Canadese coach nadrukkelijk in de feestvreugde. "Eindelijk heeft hij ook een gouden medaille, ik ben hem zo veel dank verschuldigd. Hij is een grote inspiratie voor me en een geweldig coach", zei de Noor.

'Snap dat ze me denkbaar zijn'

Wotherspoon op zijn beurt heeft niets dan mooie woorden over voor zijn pupil. "Håvard was bezig aan een geweldig seizoen, maar de Spelen zijn van een andere orde. Daar weet ik alles van", zei de Canadees, die op de Spelen meermalen bezweek onder de druk. "Hij bleef gefocust, ondanks de tijd die Cha neerzette. Het is heel indrukwekkend dat hij op dat moment de snelste tijd wist te rijden."

"Ik ben blij dat hij het geflikt heeft, het was een spannende wedstrijd", keek Wotherspoon terug. "De Noorse coaches waren geëmotioneerder dan ik, zij hunkerden meer naar een Noorse medaille. Maar blijdschap is ook een emotie en dat voel ik zeker. Ik snap dat ze me dankbaar zijn, maar dat hoeft niet van mij", sprak Wotherspoon uiterst bescheiden.

Tweeënhalf jaar geleden zag het er niet naar uit dat de Noor überhaupt nog op het hoogste niveau zou kunnen schaatsen. In 2015 raakte hij bij een valpartij zwaar gewond, doordat het ijzer van de schaats zijn halve been opensneed.

Lorentzen wist dat zijn carrière voorbij had kunnen zijn. "Na de tweede operatie wist ik niet of ik überhaupt weer zou kunnen schaatsen. Maar sindsdien werd ik elke dag een beetje beter. De laatste twee jaar waren geweldig, dat ik nu olympisch kampioen ben is heel bijzonder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl