NOS NieuwsAangepast

Begrip en onbegrip over Transavia-staking: 'Het is nu even niet anders'

"We wachten op... weet ik veel wat", zucht een gestrande reiziger bij de Transavia-balie op Schiphol. Hij is een van de tientallen mensen die op het vliegveld afwachten of ze, ondanks de pilotenstaking bij deze luchtvaartmaatschappij, toch kunnen vertrekken.

De man had gehoopt naar huis te kunnen vliegen. Maar zijn vlucht naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een van de negentien gecancelde vluchten op Schiphol vanmorgen. "Het is vervelend", zegt de reiziger tegen verslaggever Joris van de Kerkhof. "We moeten een andere vlucht vinden."

Een andere reiziger verwoordt het minder subtiel: "Klote, simpel toch? Het is niet anders." Er zijn duizenden gedupeerde vakantiegangers.

Piloten Transavia staken, reizigers balen

In de vertrekhal stonden om 06.00 uur zo'n vijftig gestrande reizigers. Twee uur later zag de verslaggever nog maar een handjevol mensen in de rij staan. De staking duurt zeker tot het middaguur en heeft ook impact op latere vluchten. Op de website van Transavia staat een overzicht welke vluchten er vertraagd zijn of helemaal niet doorgaan.

Ook op het Rotterdam The Hague Airport en het vliegveld van Eindhoven zijn minstens tien vluchten geannuleerd en wachten teleurgestelde vakantiegangers op een alternatief. Voor sommige inwoners van het zuiden is vandaag de eerste dag van de voorjaarsvakantie.

"Ik heb staken altijd iets belachelijks gevonden", zegt een man op Eindhoven Airport. "Je dupeert de passagiers die er niets mee te maken hebben", legt hij een verslaggever van Omroep Brabant uit. De vakantieganger loopt naar eigen zeggen vijf uur vertraging op.

Op Twitter zijn volop berichten te lezen van reizigers die weinig of geen begrip hebben voor de staakactie. "Staken en dagen afnemen van mensen kan echt niet!" Een ander schrijft: "Waarom antwoorden jullie niet op vragen van jullie klanten? Die zijn nu de dupe van dit soort acties."

Social media worden ook gebruikt om de luchtvaartmaatschappij juist te bedanken voor de communicatie tijdens de staking. Ook wordt de piloten een hart onder de riem gestoken. Een Twitteraar somt op waar de piloten van de luchtvaartmaatschappij volgens hem allemaal mee te maken hebben: "Steeds weer andere werktijden, veel 's nachts, nooit afspraken kunnen maken. Altijd moe door verstoord bioritme etc etc."

Pilotenvakbond VNV eist een gestructureerd werkrooster. "De piloten zijn het spuugzat dat ze geen grip hebben op hun sociale leven", zegt woordvoerder Camiel Verhagen in het NOS Radio 1 Journaal. Behalve meer structuur en minder lastminute roosterwijzigingen, willen de piloten ook meer loon.

Transavia en de vakbond zijn al maanden in overleg een nieuwe cao. "We hebben begrip voor onze vliegers, het is een zwaar beroep. Maar ik wil afstand nemen van teksten dat het een rotzooitje zou zijn", zegt Transavia-topman Ten Brink over de werkroosters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl