Rijen wachtenden op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/2: Sonja Holleeder getuigt, afscheid Lubbers en staking bij Transavia

Goedemorgen! Vandaag getuigt voor het eerst in het proces tegen Willem Holleeder een van zijn zussen, kan het publiek in Rotterdam afscheid nemen van oud-premier Ruud Lubbers en staken piloten van Transavia.

Vandaag is het bewolkt met later vandaag vooral in de westelijke helft soms lichte regen of motregen. Het wordt 5 tot 7 graden en er staat niet veel wind. Vanaf morgen is het vrijwel droog met ruimte voor de zon. 's Nachts vriest het meestal licht en overdag is het ruim boven nul.

De weerkaart van vandaag

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het megaproces tegen Willem Holleeder legt vandaag voor het eerst een van zijn zussen, Sonja, in de rechtszaal een getuigenverklaring af. Later komt zijn andere zus, Astrid, aan de beurt. .
  • Vanaf 13.00 uur kan het publiek afscheid nemen van oud-premier Ruud Lubbers. De herdenkingsdienst wordt gehouden in de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Dinsdag volgt de uitvaart in besloten kring.
  • Premier Mark Rutte dineert vanavond in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Vrijdag begint daar de Europese Raad.
  • Piloten van Transavia staken tot 12.00 uur op Schiphol, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Hierdoor kunnen duizenden passagiers niet vertrekken, nu het in een deel van Nederland krokusvakantie is. De piloten eisen vooral een stabiel rooster.
Regisseur, producer en acteurs van Three Billboards

Wat heb je gemist?

Opnieuw is de Brits-Amerikaanse film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri in de prijzen gevallen: de productie won vijf Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Vorige maand was Three Billboards ook al de grote winnaar van de Golden Globe Awards.

De film gaat over een alleenstaande moeder die na de moord op haar tienerdochter confronterende teksten plaatst op aanplakborden. Regisseur Martin McDonagh noemde het passend dat in het #MeToo-tijdperk een verhaal over boze vrouwen die besluiten in actie te komen heeft gewonnen.

Ander nieuws uit de nacht:

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  • Bij de vrouwen begint in de Gangneung Oval bij het schaatsen de kwartfinale van de ploegenachtervolging om 12.00 uur Nederlandse tijd. De Nederlandse schaatssters strijden met zeven andere landen om vier plekken in de halve finale op woensdag.
  • Om even voor 13.00 uur staat de 500 meter voor mannen op het programma. Voor Nederland strijden Jan Smeekens, Ronald Mulder en Kai Verbij om de medailles.
  • De Amerikaanse ijshockeyvrouwen nemen het in de halve finale op tegen Finland. In de andere halve finale staan de Canadese vrouwen tegenover de Russinnen onder neutrale vlag.

Hier nog meer over de Spelen van vandaag en wat er afgelopen nacht gebeurde.

Dag 10 van de Olympische Spelen

En dan nog dit:

Leegstaande winkels, nauwelijks publiek. Het is een probleem waar veel steden mee kampen. Maar nu slaan gemeenten, winkeliers, horeca, overheid en de vastgoedsector de handen ineen om het centrum weer gezellig en aantrekkelijk te maken, in de hoop dat iedereen weer graag een dagje de stad in gaat. En er met volle tassen weer uitkomt. Tijdens een congres vanmiddag tekenen negen gemeenten de zogenoemde retaildeal.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl