NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 18/2: noodkreet na bloedbad en schaatsen op de Spelen

Goedemorgen! Vandaag wordt er in vier grote steden gedemonstreerd tegen het uitzetten van Afghanen, wordt er in Amsterdam een monument onthuld voor Joodse kinderen en is de finale van het ABN Amro-tennistoernooi.

Het wordt een droge dag, met wolkenvelden en perioden met zon. In de middag wordt het 5 tot 8 graden bij een zwakke tot matige wind.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Utrecht, Nijmegen, Amsterdam en Maastricht wordt gedemonstreerd tegen het uitzetten van Afghaanse vluchtelingen. Ook in andere Europese steden vinden demonstraties plaats.
  • In Amsterdam wordt aan de Jekerstraat 84 en 86 een gedenkteken onthuld ter herinnering aan de Joodse kinderen die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog naar school gingen. De meeste van die leerlingen en leerkrachten overleefden de oorlog niet.
  • In de eredivisie voetbalt FC Twente tegen Sparta, Feyenoord tegen Heracles, PEC Zwolle tegen Ajax en Roda JC tegen FC Utrecht.
  • In Rotterdam wordt de finale van het ABN Amro-tennistoernooi gespeeld. Roger Federer neemt het op tegen Grigor Dimitrov. De wedstrijd is vanaf 15.30 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Een 17-jarig meisje, dat de schietpartij op een middelbare school in Florida overleefde, heeft op een bijeenkomst gepleit voor meer wapenwetgeving. Emma Gonzalez neemt het president Trump kwalijk dat hij strengere wetgeving van zijn voorganger Obama heeft teruggedraaid en geld accepteerde van de National Rifle Association (NRA).

"Als de president me zegt dat dit een tragedie is en nooit meer mag gebeuren, zal ik hem graag vragen hoeveel geld hij heeft ontvangen van de NRA." In haar toespraak rekende Gonzalez voor dat de dertig miljoen dollar die Trump kreeg van de NRA, gedeeld door het aantal slachtoffers van schietpartijen dit jaar, inhoudt dat elk slachtoffer 5800 dollar waard is.

Ander nieuws uit de nacht:

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  • We keren terug in de Gangneung Oval voor het langebaanschaatsen. Bij de vrouwen staat de 500 meter op het programma, met drie Nederlandse deelneemsters. Anice Das is de eerste die in actie komt, direct in de eerste rit om 12.56 uur. Daarna is het de beurt aan Lotte van Beek en Jorien ter Mors.
  • Voordat de vrouwen aan hun olympische afstand beginnen, is het de beurt aan de mannen op de ploegenachtervolging. Om 12.00 uur beginnen de kwartfinales en Nederland, met Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, neemt het in de vierde rit op tegen de Verenigde Staten.
  • De voorbeschouwing op het schaatsen begint om 11.30 uur op NPO 1 en NOS.nl

Hier nog meer over de Spelen van vandaag en wat er afgelopen nacht gebeurde.

Dag 9 van de Olympische Spelen

En dan nog dit:

De Franse celliste Ophélie Gaillard heeft haar eeuwenoude instrument terug, twee dagen nadat ze hem was kwijtgeraakt bij een straatroof. De cello uit 1737 van bouwer Gofriller is 1,3 miljoen euro waard.

Donderdag werd Gaillard overvallen in de buurt van haar woning in Parijs. De gewapende overvaller sloeg op de vlucht met haar muziekkoffer en mobiele telefoon. Al snel kreeg de celliste een telefoontje dat het instrument buiten haar appartement lag. De dief had de cello achtergelaten in een auto waarvan de ruit was ingeslagen.

Ophélie Gaillard

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl