Kunstwereld: Beatrix Ruf terug bij Stedelijk Museum Amsterdam

Aangepast
Oud-directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam ANP

Een groep kunstenaars, kunsthistorici, museummedewerkers, galeriehouders en andere mensen uit de kunstwereld wil dat voormalig directeur Beatrix Ruf terugkeert bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ze doen die oproep in een paginagrote advertentie in de Amsterdamse krant Het Parool.

Ruf stapte in oktober op, nadat ze van belangenverstrengeling werd beschuldigd. Volgens de ondertekenaars van de advertentie moet ze echter terugkeren vanwege haar "artistieke visie".

Onder de ondertekenaars zijn vooraanstaande mensen uit de kunstwereld, zoals architect Rem Koolhaas, kunstenaars Richard Serra en Michael Raedecker en museumdirecteuren Jacqueline Grandjean (Oude Kerk, Amsterdam) en Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht).

Advertentie voor Ruf in het Parool Parool

Ruf bleek naast haar baan als directeur van het museum ook eigenaar te zijn van een kunstadviesbureau. Dat was niet gemeld in het jaarverslag over 2016 van het museum. Ze stapte als gevolg van de ophef "in het belang van het museum" op.

Volgens NRC had ze met dat adviesbureau ruim vier ton verdiend, maar in een verklaring sprak ze tegen dat ze dat bedrag had verdiend in de periode dat ze museumdirecteur was. Het ging volgens haar om een afscheidsbonus van een collectie uit Z├╝rich. Er loopt nog een onderzoek naar de gang van zaken binnen het museum.

Momenteel is Jan Willem Sieburgh interim-directeur van het Stedelijk Museum.

STER Reclame