NOS SportAangepast

Gediskwalificeerde Knegt: snap er helemaal niets van

Hij begreep er zelf helemaal niets van. Sjinkie Knegt zag door een penalty in de kwartfinales een olympische medaillekans op de 1.000 meter verdwijnen. Knegt werd gestraft voor een inhaalactie bij de Amerikaan John-Henry Krueger. Hij week van zijn lijn af.

"Ik schaats niet slecht, ik snap er ook niets van. Volgens mij was het een goede inhaalactie. Dit is wel een heel bijzondere call", baalde Knegt, die al zilver op de 1.500 meter veroverde.

Overklast bij de start

Knegt was slecht weg bij de start. "Ik werd bij de start overklast. Dat zag ik niet aankomen. Ik schrok. De starter schoot heel snel. Dan moet je wat anders verzinnen. Ik moest rustig blijven en het gat gaan dichtrijden."

Knegt begon aan een inhaalrace en die verliep voorspoedig. In de slotfase dook hij binnendoor. "Ik rijd ook niet slecht, maar ik maak een verkeerde keuze. Ik heb nog een kans en dat is niet de minste. Niet iedereen is het met me eens, maar de 500 meter is mijn afstand."

Misschien was Sjinkie vandaag iets te gretig, dan is het sprookje uit.

Jeroen Otter, bondscoach

Bondscoach Jeroen Otter vraagt zich af wat er misging. "Misschien had hij een halve ronde moeten wachten. Misschien had hij de bocht wat korter in moeten gaan met het risico snelheid te verliezen, maar daarmee kon hij misschien wel een positie winnen." Otter weet het antwoord ook niet.

Vier jaar geleden in Sotsji greep Knegt nog brons op de kilometer. "Hij heeft een haat-liefdeverhouding met de 1.000 meter", zegt Otter. "Er zit snelheid in, een conditioneel aspect en handigheid. Dat zijn dingen die hij goed beheerst, maar de afgelopen jaren loopt hij er ook vaak op stuk, juist in de kwartfinales. En vandaag ook weer."

'Misschien was hij te gretig'

Voor Knegt rest de 500 meter. "Het is de afstand waarop hij wereldkampioen is, op de EK won hij ook de kwartfinale, halve finale en de finale in goede tijden."

"Maar vergis je niet, er zitten een paar echte sprintkanonnen in het toernooi. En hij is ook een sluwe vos. Misschien was Sjinkie vandaag iets te gretig, dan is het sprookje uit."

Otter: misschien had Knegt een halve ronde langer moeten wachten

Teamgenoot Itzhak de Laat had op papier een prima indeling voor zijn kwartfinalerace. Het lukte hem echter niet door te stoten naar de halve finales. "Dit is echt balen, echt onnodig. Ik had het kunnen redden", zei hij na zijn derde plaats in de race.

Daarmee was het avontuur van De Laat op de 1.000 meter afgelopen. "Ik had mijn finaleplaats op de 1.500 meter graag een vervolg gegeven. Ik had opeens een missertje en dan moet je in de achtervolging. Het lukte me nog een Japanner te pakken, maar verder kwam ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl