IJzersterke Ter Mors naar finale op 1.500 meter

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ter Mors maakt indruk in halve finale, Schulting redt het niet

Jorien ter Mors heeft zich met een indrukwekkende halve finale geplaatst voor de eindstrijd op de 1.500 meter. Ter Mors bleef de Italiaanse Arianna Fontana knap voor. Voor Suzanne Schulting viel het doek, zij werd vierde.

De Nederlandse vrouwen reden samen in de halve finale, net als de gevaarlijke Fontana. Ter Mors en Schulting begonnen de race op de plaatsen één en twee, totdat Fontana de koppositie overnam en ook de Britse Chartolle Gilmartin ertussen kwam.

Ter Mors heroverde de eerste plaats op acht ronden voor het einde toen de Britse onderuit ging. Het werd stuivertje wisselen tussen Ter Mors en Fontana op de koppositie, de Nederlandse toonde zich in de slotfase de sterkste.

Schulting in de series van de 1.500 meter EPA

Suzanne Schulting reed heel lang op plaats drie, niet genoeg zijn voor de A-finale, en in de laatste ronde werd ze ook nog ingehaald door de Japanse Sumire Kikuchi, waardoor voor haar de B-finale rest.

Drama voor Christie

Voor de Britse Elise Christie liep de halve finale uit op een drama. De regerend wereldkampioene ging in de finale van de 500 meter al onderuit en dat gebeurde ook in de halve eindstrijd van de 1.500 meter. Ze bleef een tijdje in de boarding liggen en werd op een brancard afgevoerd.

Elise Christie moest op een brancard worden afgevoerd AFP

Zowel Ter Mors als Schulting kwam eerder vandaag eenvoudig door de series. Ter Mors moest het onder meer opnemen tegen Fontana, olympisch kampioene op de 500 meter, en Sim Suk-hee, de nummer twee in de wereldbekerstand op de 1.500 meter.

Ze profiteerde van een onverwachte val van de Koreaanse superster Shim Suk-hee. In het vervolg van de race kende Ter Mors geen problemen meer.

Voor Ter Mors is het haar laatste individuele afstand van haar shorttrackcarrière. Dinsdag kan ze nog wel worden opgesteld in de B-finale van de aflossing.

Makkelijke serie voor Schulting

Schulting trof geen wereldtoppers in haar serie. Halverwege de race nam ze de leiding en die stond ze niet meer af. Ze kwam zelfs met enkele meters voorsprong over de finish.

Vorige week zaterdag ging Schulting in de series van de 500 meter uit het niets onderuit en in de aflossing kwam de Nederlandse ploeg, met Schulting als slotrijdster, niet verder dan de derde plaats. De relayvrouwen zijn daardoor veroordeeld tot de B-finale.

STER Reclame